hamburger-icon

Kliker.info

“Mostarski dogovor” : SDA, DF i HDZ u koaliciji u F BiH, slijedi razgovor o državnom nivou

“Mostarski dogovor” : SDA, DF i HDZ u koaliciji u F BiH, slijedi razgovor o državnom nivou

15 Novembra
15:25 2014

dogovor2Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na kantonalnim i federalnom nivou, dok će se razgovori o formiranju Vijeća ministara BiH nastaviti.SDA, HDZ BiH (odnosno stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH) i Demokratska fronta (DF) činit će parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, kazali su Čović i Izetbegović nakon sastanka.O formiranju vlasti na državnom nivou nije postignut dogovor niti se o tome danas puno pričalo, dodali su.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao Čović, definirano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratska fronta (DF) na svim razinama.- Definirali smo stavove oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Već sljedeće sedmice sjest ćemo s ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definirati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnom nivou – kazao je Čović.Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi kantonalnih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduvjet za formiranje vlasti na federalnom nivou.

Kada je u pitanju državni nivo, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.- Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem – kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila “iznenađujuće dobra” te da su obje strane pokazale “elastičnost i spremnost na suradnju”.Na novinarsko pitanje o mogućnosti suradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, te dodao kako je Dodik time “zakovao stvar za ovaj mandat”.

Na isto pitanje Čović nije bio decidan.- Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim nivoima. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. (…) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH – kazao je Čović.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.- Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja… Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će garantirati svu ravnopravnost naroda i građana u njemu – istaknuo je Izetbegović.Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna grupa koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku