hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: Usvojena Odluka o osnivanju jedinstvenog komunalnog preduzeća

MOSTAR: Usvojena Odluka o osnivanju jedinstvenog komunalnog preduzeća

21 Decembra
04:03 2006

Vijećnici Gradskog vijeća Mostara na današnjoj sjednici  usvojili su   Odluku o osnivanju javnog preduzeća za obavljanje komunalnih poslova za područje cijelog Mostara. Odluka koja je rezultat arbitraže specijalnog izaslanika OHR-a Norberta Vinterštajna, podrazumijeva da će prestati postojati   dva komunalna preduzeća, odnosno «Komos» i «Parkovi», koji  su do sada obavljali komunalne poslove  u dva dijela grada na Neretvi.  Proces reorganizacije komunalnih preduzeća treba biti završen u narednih šest mjeseci, a jedinstveno preduzeće trebalo bi startati polovinom 2007. godine.  Vijećnici su na sugestiju radnika ovih preduzeća jučer usvojili i amandmane na Odluku koji su važni za sigurnost radnika koji će u procesu reorganizacije mostarskih komunalnih preduzeća  ostati višak. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nakon sjednice je rekao da će Grad Mostar zbrinuti radnike koji budu višak i da se oni ne trebaju osjećati ugroženim.  

Na sjednici nije usvojena Odluka o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje.   Pored pitanja gradske administracije, HRT-a i jedinstvenog komunalnog preduzeća,  prema mišljenju visokog predstavnika za BiH Kristijana Švarc-Šilinga, ova odluka je ključna za proces reintegracije Mostara.   Specijalni izaslanik OHR-a za Mostar Norbert Vinterštajn rekao je jučer da su mostarski vijećnici napravili potez koji je teško razumjeti. Jučer se špekulisalo da bi visoki predstavnik za BiH mogao nametnuti ovu odluku da bi deblokirao proces ujedinjenja Mostar.

– Visoki predstavnik čeka moj izvještaj i ja ću ga poslati. Ne želim predjuricirati njegovu odluku – rekao je Vinterštajn. 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku