hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Otvorene 96. Šantićeve večeri poezije

Mostar: Otvorene 96. Šantićeve večeri poezije

16 Septembra
06:36 2015

veceri23U atriju Vladi čanskog dvora, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Srpske pravoslavne crkve, u Mostaru, u utorak uveče svečano su otvorene 96. Šantićeve večeri poezije, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, te Srpskog prosvjetnog kulturno-umjetničkog društva “Gusle” iz Mostara.

Na svečanom otvaranju nastupili su članovi grupe pjevača operske muzike “Figaro” iz Banjaluke, a šestodnevne Šantićeve večeri poezije otvorenim je proglasila poznata beogradska pozorišna, filmska i televizijska glumica Vesna Čipčić.

“‘Prosvjeta’ ovom manifestacijom šalje, prvo našim sugrađanima, a onda na sve strane, poruku mira, ljubavi, poruku da jedni drugima praštamo, poruku da jedni s drugima dijelimo sve što imamo: i ljubav i bol i radost i poteškoće. I da mostove, koji nas vežu, i koje gradimo da bi nas povezali, da budu beskrajni i mostovi koji se ne mogu obarati i rušiti”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa potpredsjednik SPKD “Prosvjeta” GO Mostar Ranko Čvoro.

U srijedu veče, opet u atriju Vladičanskog dvora, Vesna Čipčić će odigrati monodramu “Oskar i mama Roz”, tekst na osnovu bestselera Erika Emanuela Šmita, u režiji Nebojše Bradića.

Dan poslije, na istom mjestu, biće održano predstavljanje knjige “Hronologija života Alekse Šantića”, autora Šemsudina Zlatka Serdarevića, mostarskog novinara i publiciste.

“Sve ono što se napiše o Šantiću, a novo je, praktično komunicira sa današnjim svijetom, zato što je Šantić uvijek, šta je god radio, slao univerzalne poruke, bilo kroz poeziju, bilo kroz njegovu životnu stazu. Dakle, jedan čovjek kozmopolita, čovjek koji je, grlio, ljubio sve narode, koji je volio svoj narod i sve druge i koji je bio toliko vezan za Mostar upravo zato što je osjetio dušu multietničkog Mostara”, izjavio je Serdarević.

Manifestacija se u petak seli u Nevesinje, gdje će u tamošnjoj Gradskoj galeriji, u organizaciji SPKD “Prosvjeta” Opštinski odbor Nevesinje, biti održano poetsko veče.7

U subotu, ponovo u atriju Vladičanskog dvora, biće upriličeno “Veče sa Vesnom Kapor”, književnicom iz Beograda.

Posljednje večeri, u nedjelju, na redu je poetsko-muzičko-scenski program “Sa Šantićem oko svijeta”, u saradnji sa Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, kojeg pohađaju srednjoškolci iz zemalja širom planete.

Inače, ove godine neće biti Šantićeve nagrade, koja se dodjeljuje svake treće godine i to velikim dijelom i iz finansijskih razloga, pa se očekuje da ta nagrada bude naredni put na programu 2017. godine.

Ipak, predsjednik SPKUD “Gusle” Mostar Radislav Tubić poručuje da – bez obzira na to u kako teškim vremenima radili – treba da očuvamo kulturu.

“Ne smije se dozvoliti njeno gašenje, jer mi nismo ti koji su je započeli, a ne smijemo biti ni oni koji će je ugasiti. Trebamo nekako pokušati da održimo nivo te kulture u Mostaru i da to ostavimo svojim pokoljenjima. Nadam se da će doći vrijeme jednog dana kada će se mnogo više polagati u kulturu, sport i obrazovanje i mislim da ćemo tada biti ponosni što nismo prekinuli tu tradiciju”, rekao je Tubić.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku