hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Nastupom Ivana Bosiljčića započelo 104. izdanje “Šantićevih večeri poezije”

Mostar: Nastupom Ivana Bosiljčića započelo 104. izdanje “Šantićevih večeri poezije”

19 Oktobra
05:49 2023

Svečano je otvorena međunarodna kulturna manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja ove godine ima 104. izdanje.

Prve večeri Festivala koji organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”, na programu je muzičko-poetski program pod nazivom “Naše veče”, beogradskog glumca Ivana Bosiljčića. Ushićen zbog dolaska u Mostar, beogradski glumac je rekao kako je želja za nastupom u gradu na Neretvi postojala deceniju, te da su između ostalog razlozi i Šantić, te njegovo stvaralaštvo.

“Prije deset godina sam imao poziv iz Mostara, ali su putevi vodili ka istoku. Možete mislite koliko se želje u meni nakupilo da nastupim ovdje. Po cijelom region sam nastupao, a moja supruga je ovdje pjevala prije godinu. Ovo je veliki događaj za mene. Svaki susret sa publikom je događaj. Ovo večer je pravljeno da bi se ljudi susretali. U Beogradu imam veliki repertoar, ali ta predstava rijetko gostuje. Rekao sam kolegama muzičarima da trebamo napraviti predstavu u kojoj ćemo se sretati s publikom lice u lice. Jedno je susret preko ekrana, a drugo je kada se vidimo uživo. Večeras će publika presuditi. Ja sam glumac koji njeguje govorene poezije, izučava pjesnike i govori o pjesnicima”, rekao je Bosiljčić.

Neki od ciljeva Festivala, prema riječima predsjednice “Prosvjete” Sanje Bjelica – Šagovnović, su njegovanje srpske kulture i slaganje multikulturalnog mozaika Mostara.

“Kroz ovu manifestaciju se nastojimo sjećati poruka koje je Šantić ostavio u svojim djelima i koje je živio svojim životom. To su ljubav prema slobodi, prema otadžbini i svakom čovjeku. Istinski je volio svakog čovjeka u ovom gradu i svaki čovjek volio je njega. Nastojimo osvježiti te poruke, nastojimo da manifestacija bude mjesto susreta, da gradimo mostove, obnavljamo pokidane veze i nadamo se da će sve ovo biti još jedan kamen u tom mostu saradnje”, izjavila je Bjelica – Šagovnović.

Do kraja Festivala planirane su brojne aktivnosti i bogat program, ne samo u Mostaru, već i u Nevesinju.

“U ostalim danima nećemo govoriti samo o Šantiću, već i o njegovim savremenicima. Mjesta je bilo za druge afirmisane pjesnike, tu su koncerti, večer mostarskog stvaralaštva, tako da zaista – jedan bogat program”, poručila je Bjelica – Šagovnović.

Manifestacija će trajati do 26. oktobra.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku