hamburger-icon

Kliker.info

Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo, regulatori oduševljeni: ‘Podaci su čudesni!‘

Moderna traži hitno odobrenje za svoje cjepivo, regulatori oduševljeni: ‘Podaci su čudesni!‘

30 Novembra
14:46 2020

Američka biotehnološka firma Moderna, jedna od kompanija koja je najdalje dogurala u razvoju vakcine protiv Covida-19, rekla je da će od američkih i europskih regulatornih tijela zatražiti hitno dopuštenje za korištenje svoje vakcine u hitnim slučajevima jer je nova studija pokazala da  snažno štiti od bolesti, piše The Associated Press.

Vakcina  je potrebna da bi svijet mogao zauzdati pandemiju koronavirusa, koja je tokom posljednjih mjeseci ojačala i u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Moderna je svoju vakcinu radila u suradnji s Američkim nacionalnim zdravstvenim institutom. Premda već postoje indikacije da će njihovo cjepivo funkcionirati, istraživanje provedeno prošlog vikenda sugerira da će Modernino  imati učinkovitost od više od 94 posto.

“Ovo je zapanjujuće”, rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za cjepiva Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država. “Ovo su čudesni podaci.”

Dr. Tal Zaks, voditelj odjela za medicinu u Moderni, rekao je da je u najnovijoj studiji učinkovitosti vakcine provedenoj u SAD-u sudjelovalo 196 oboljelih od Covida-19. Stotinu osamdeset i pet sudionika ispitivanja dobilo je placebo, a 11 ih je dobilo vakcinu. Jedine osobe kojima se zdravstveno stanje pogoršalo – njih 30, među kojima je i jedna osoba koja je umrla – bile su u grupi  ispitanika koja je dobila placebo.

“Dopustio sam si da zaplačem kada smo dobili rezultate”, rekao je Zaks za The Associated Press. “Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti vakcine spasili živote. Zamislite uticaj ovoga na veći broj ljudi.”

Moderna je rekla da učinkovitost i sigurnost vakcine znači da ispunjavaju uslove  Agencije za hranu i lijekove SAD-a za korištenje u hitnim slučajevima. Europska agencija za lijekove također je nagovijestila da je otvorena za brže odobravanje vakcine za upotrebu.

Agencija za lijekove i hranu SAD-a obvezala se da će provesti javnu znanstvenu debatu o količini dokaza da neko cjepivo funkcionira. Tvrtke Pfizer i BioNTech podatke o svojoj vakcini  za koje tvrde da je 95 posto učinkovito predstavit će 10. decembra. Moderna je rekla da će oni na to tzv. “naučno  ročište” doći 17. decembra.

Ako se Modernina vakcina odobri za hitnu upotrebu, kompanija kaže da bi do kraja godine za američko tržište mogla proizvesti 20 miliona doza. Kako je Modernina vakcina  dvodozno, to znači da će se 10 miliona ljudi njime moći vakcinisati . Pfizer očekuje da će u decembru na raspolaganju imati 50 miliona doza, odnosno da će se njime moći vakcinisati  25 miliona ljudi.

Zaks je rekao da će Moderna neameričko tržište vakcinama snabdjeti u prvom kvartalu 2021. godine. “Radimo sve što možemo da povećamo proizvodne kapacitete”, dodao je Zaks.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku