hamburger-icon

Kliker.info

MMF Ukrajini odobrio kredit od 15.6 milijardi dolara

MMF Ukrajini odobrio kredit od 15.6 milijardi dolara

01 Aprila
02:52 2023

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četverogodišnji financijski paket za Ukrajinu u iznosu od 15.6 milijardi dolara kao dio međunarodnog paketa podrške  vrijednog ukupno 115 milijardi dolara, u drugoj godini ruske invazije, saopštio je MMF.

Očekuje se da će se ovom odlukom mobilizirati koncesijsko financiranje velikih razmjera od ukrajinskih međunarodnih donatora i partnera kako bi se pomoglo u rješavanju ukrajinskog problema s platnom bilancom, postigla srednjoročna vanjska održivost i obnovila održivost duga, navodi se u saopštenju.

“Razoran je ekonomski i socijalni učinak ruske invazije na Ukrajinu”

Novi Extended Fund Facility omogućit će trenutnu isplatu oko 2.7 milijardi dolara Ukrajini, dodaje se. Time je Odbor MMF-a ratificirao dogovor postignut 21. marta nakon višemjesečnih pregovora dužnosnika MMF-a i ukrajinskih vlasti.

EFF je prvi veliki financijski program što ga je MMF odobrio za zemlju zahvaćenu ratom velikih razmjera. Prethodni program MMF-a za Ukrajinu, od 5 milijardi dolara, istekao je lani. “Razoran je ekonomski i socijalni učinak ruske invazije na Ukrajinu”, rekla je prva zamjenica direktora Gita Gopinath.

Zelenski: Ovo je velika pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je na Twitteru odluku MMF-a. “To je velika pomoć u našoj borbi protiv ruske agresije. Zajedno ćemo podržati ukrajinsko gospodarstvo. Idemo prema pobjedi”, napisao je.

Financijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja te oprost duga do 20 milijardi dolara. MMF očekuje da će se ukrajinski realni BDP 2023. kretati između -3 posto i +1 posto, rekao je.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku