hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Bosić bez dileme : “Vezivanje zastava SNSD-a i HDZ-a može uvesti cijeli narod u belaj”

Mladen Bosić bez dileme : “Vezivanje zastava SNSD-a i HDZ-a može uvesti cijeli narod u belaj”

21 Jula
06:36 2017

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić aktuelnu političku situaciju, u kojoj vladaju stalni konflikti političkih lidera, nazvao je tragedijom i komedijom. Po njemu politika se svodi na manipulaciju javnošću, gdje se akteri uvezuju s ciljem produbljivanja političke krize u BiH.

“Primjer za to je vezivanja zastava SNSD-a i HDZ-a”, kazao je Bosić u programu televizije N1.

Bosić je naglasio da onaj ko vodi politiku prekrajanja granica, on nosi rizik da uvede cijeli narod u belaj.

“Ne znam da su se i gdje granice prekrajale bez rata”, rekao je Bosić.

“Ali to je naša realnost. Tu se radi o politici prikazivanja zaštite nacionalnih interesa, odnosno zaštite RS od onih koji žele da joj otmu ingerencije. To postane komično, kao što je bilo oko Transportne zajednice. Sve zemlje su prihvatile Ugovor i nema razloga da se to ne završi. Pare su na čekanju, ali politički interes je iznad toga. Kada imate političara koji treba birati da li će izgubiti na rejtingu ili će dobiti izbore zavisno koju opciju potegne, ovdašnji političari će izabrati opciju dobijanja izbora. Ovo je manipulcija i psihološka igra”, rekao je Bosić, navodeći da se kod nas politika svodi na manipulaciju javnošću.

“Ta igra je kompleksna. Međutim, sada se stvari raspetljavaju na novi način u ubrzanom tempu. Primjer za to je vezivanje zastava SNSD-a i HDZ-a. To je novi momenat. Ta saradnja je postojala i ranije, ali ne na ovakav način”, prokomentarisao je Bosić.

Na pitanje šta može biti cilj “koalicije Dodika i Čovića”, Bosić je odgovorio da je cilj produbljivanje političke krize u BiH da bi se došlo do partikularnih interesa te dvije strane, navodeći da tu ima još aktera, ne samo Dodik i Čović.

Bosić smatra da Milorad Dodik sve radi isključivo iz ličnih interesa i ostanka na vlasti.

“Ovo je priča koja se odnosi na izbore 2018. godine. Akteri se uvezuju. Mislim da će na kraju ostati dvije strane, jedna koja želi veću i dublju krizu u BiH, a druga koja bi željela da krenemo naprijed kao društvo. Logično mi je to što radi Čović. Želi nametnuti pitanja i promijeniti Dejtonski sporazum da bi Hrvati dobili drugačiji status i izmjenili granice i teritoriju. Dodik živi na političkoj krizi, konfliktu i sijanju straha. Dodik bi mogao “uletiti”, a ostali da nađu interes”, kazao je Bosić.

Po njemu, Dodik po svaku cijenu želi sačuvati vlast, jer bi se u protivnom otvorile mnoge stvari.

“Njemu je jasno da ne samo politička karijera zavisi da li drži vlast ili ne. Postoji mnogo stvari koje bi se otvorile njegovim silaskom s vlasti. Mora uraditi sve, po cijenu konflikta, retorike i opasnih tenzija, na osjećaju straha da ostane tu”.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku