hamburger-icon

Kliker.info

Mirsad Ćeman o zakazanoj sjednici velikog sudskog vijeća : “U 99 posto predmeta Ustavni sud BiH odlučio jednoglasno”

Mirsad Ćeman o zakazanoj sjednici velikog sudskog vijeća : “U 99 posto predmeta Ustavni sud BiH odlučio jednoglasno”

06 Septembra
00:34 2016

mirsad-ceman2Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman u razgovoru za N1 kazao je kako će poziv Odbora za ustavna pitanja NSRS, a kojim se traži odbacivanje zahtjeva Bakir Izetbegovića kao nedopuštenog i neosnovanog, biti razmotren.

Ćeman je potvrdio da će na sjednici velikog sudskog vijeća 17. septembra prva tačka na dnevnom redu biti zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke iz novembra o neustavnosti 9. januara kao dana RS.

Ukoliko prihvati zahtjev RS, u tom slučaju ne bi bilo ni potrebe za donošenjem privremene odluke o njegovoj zabrani.

“Ukoliko bi se hipotetički rečeno, donijela odluka o privremenoj mjeri, ona bi mogla glasiti ‘da se do daljnjeg obustavljaju aktivnosti na provođenju referenduma dok Ustavni sud BiH ne riješi ovo pitanje u meritumu’, a to znači odluka da li taj zahtjev zaista otvara pitanje ustavno-pravnog spora sa RS. Da bi se prejudiciralo i da bi Ustavni sud mogao na miru analizirati sve ono što je relevantno kod ovakavih osjetljivih pitanja, to je uz ostalo razlog što se se može eventualno odlučiti o donošenju privremene mjere”, kazao je predsjednik Ustavog suda BiH.

Ustavni sud pravno može da blokira referendum, no kako je podsjetio Ćeman “onog momenta kada Ustavni sud utvrdi da odluka nije provedana i o tome donose rješenje i dostavi ga nadležnom tužilaštvu – mi smo iscrpili skromni arsenal mogućnosti za aktivnosti na provođenju odluka”.

Od apelacije Bakira Izetbegovića do donošenja odluke o 9. januaru prošle su tri godine. Ono što treba da utvrdi Sud uz ostalo je da li postoje elementi, neke nove činjenice koje, nalažu sudu da stvari vrati na početak.

Na pitanje da li odluka Ustavnog suda BiH mogla biti svojevrsna izlazna strategija za haotično stanje u kojem se BiH našla, Ćeman je kazao kako su mu slični navodi poznati, no i upozorio…

“O ulazanoj i izlazanoj strategiji u pitanjima osjetljive naravi kao što su ova moraju razmišljati oni koju pokreću postupke pred Ustavnim sudom BiH. Onog momenta kada pitanje dođe na Ustavni sud nema druge obaveze nego da u skladu sa Ustavom i sa nizom međunarodnih dokumnata koji uključuju ljudska prava, da donese odluku. Ja sam čuo da se Ustavni sud stavlja u poziciju da on zaparavo riješava haos izlaznom strategijom. Ustav ne daje prostora Ustavnom sudu da pokreće inicijative. Nama što se da na stol, to rješavamo”, objasnio je.

Govoreći o optužbama kako su pojedini suci nekadašnji stranački dužnosnici, bliski aktuelnim politikama, on sam dolazi iz SDA, predsjednik Ustavnog suda je kazao kako je prije svega pravnik.

“Nadam se da moje kolege neće pogrešno shvatiti, ali gotovo svi oni imaju ovakvu ili onakvu političku prošlost. No mi to jedni drugima ne spočitavamo. M smo dužni kada uđemo u sudnicu da odluke donosimo kako nas Ustav obavezuje. Bilo je odluka o kojima sam ja kao sudija ostajao u manjini, a opet 99 posto odluka ovaj Sud donese jednoglasno”, istakao je Ćeman.

Naravno da ima političkih pritisaka. Ako neko unaprijed kaže da neće provesti odluku, zar to nije pritisak, upitao je predsjednik Ustavnog suda BiH.

(Kliker.nfo-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku