hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak: Samit EU u Sarajevu nije “Dejton 2”

Miroslav Lajčak: Samit EU u Sarajevu nije “Dejton 2”

08 Marta
14:08 2010

Konferencija "Evropska unija i Balkan", koja će biti održana u junu u Sarajevu, nije nikakav "Dejton 2", već prilika da se obnove napori da se države zapadnog Balkana približe EU, smatra Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije i jedan od učesnika konferencije u španskom gradu Kordoba, na kojoj je prihvaćena inicijativa za održavanje ovakvog skupa.Nekadašnji visoki predstavnik i izuzetan poznavalac bh. prilika nevoljko je pristao na razgovor za "Dnevni avaz", u kojem bi govorio o ljetnom samitu EU te SAD, Rusije i još nekih zemalja s liderima država zapadnog Balkana u Sarajevu. Lajčak to pravda činjenicom da nije inicijator skupa, već je to ideja, u prvom redu, španskog predsjedništva EU koje želi obilježiti desetu godišnjicu samita u Zagrebu, "kojim je pokrenut proces stabilizacije i pridruživanja zemalja zapadnog Balkana".

Zna li se tačan datum održavanja konferencije?

– To još nije odlučeno. Konferencijom se želi obnoviti progres koji su zemlje zapadnog Balkana ostvarile na putu ka EU.

Zašto je Sarajevo izabrano kao mjesto za ovaj skup?

– Sarajevo je posebno mjesto po mnogo toga. Ono je u centru zapadnog Balkana, ali, čini mi se, mnogo bitnije od toga je naša želja da se podstakne BiH da nastavi i ubrza put ka EU te da se pokaže da mi mislimo i na BiH i na ostale države regiona koje želimo vidjeti u EU.

 Šta trebamo očekivati od skupa? Hoće li biti nekih novih inicijativa, hoće li biti određen datum pristupanja ovog regiona EU?

– Treba oboriti tvrdnju da postoji umor od proširenja. To, naprosto, ne stoji. EU je spremna da primi zemlje zapadnog Balkana u EU onog trenutka kada države tog dijela Evrope budu spremne, odnosno ispune uslove za ulazak u Uniju. S tim u vezi, postoji mogućnost da se pokuša definirati šta treba uraditi u skorijoj budućnosti.

Hoće li to EU objaviti detaljnu listu preduvjeta za pristupanje EU?

– O tome se upravo razgovara. Cilj nije samo da konferencija bude održana nego i da s nje potekne jasan signal, pa i konkretan plan. 

S obzirom na učesnike, je li to "Dejton 2", kada je BiH u pitanju?

– Nije! Neće se razgovarati o promjenama unutrašnjeg uređenja BiH. Takvu ambiciju niko nema.Stanje u BiH je loše! Stagnacija je očita, nema napretka i to se vidi i po posljednjem kominikeu Vijeća za provođenje mira (PIC). Jasno je da uslovi za zatvaranje OHR-a nisu ispunjeni. Ima minimalnog napretka u nizu pitanja, mada dobro ide proces vizne liberalizacije. No, problemi su očiti kada je, naprimjer, MAP u pitanju, mada to nije oblast koja se direktno tiče EU, ali je za nas i taj proces bitan. Naravno, do sada nije ništa urađeno na provedbi presude Suda za ljudska prava iz Strazbura o ravnopravnosti manjina.

Ovo je izborna godina. To će izazvati dodatne komplikacije. Ima li EU odgovor?

– Na svakom sastanku EU govori se o BiH. To pokazuje da mi iskreno želimo napredak BiH i isto tako smo zabrinuti što  tog napretka nema. Želim jasno istaći da ne postoji zavjera protiv BiH, a još manje neko negativno raspoloženje prema BiH unutar EU. Mi odista želimo vidjeti da procesi idu naprijed i hoćemo pomoći da se to desi. No, BiH treba uraditi svoj dio posla, a to se ne dešava!

Je li realan strah od ponovnog rata u BiH?

– Molim?! Ne, ne i ne! Takvo nešto apsolutno je isključeno!

Slučaj "Ganić"

– Nismo razgovarali o slučaju hapšenja dr. Ejupa Ganića u Londonu. Za nas, to je pitanje za britanske pravosudne institucije.

Lično, mislim da se radi o nastavku jednog poglavlja iz historije koje još nije zatvoreno. Njega, međutim, što prije treba zatvoriti kako bi cijeli region krenuo naprijed.  Sead Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku