hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović: Od Željka Komšića sam očekivao jače političke poruke

Miro Lazović: Od Željka Komšića sam očekivao jače političke poruke

08 Aprila
14:30 2013

Stranka Demokratska fronta aktualnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića je, mišljenja je potpredsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Miro Lazović, samo još jedna u nizu stranaka na političkoj sceni BiH. izjavi za Agenciju Fena Lazović je kazao da je od jučerašnje osnivačke skupštine očekivao puno više.- Više u smislu jačih političkih poruka, a u isto vrijeme sam očekivao da će biti stranka koja će u kadrovskom smislu biti nešto novo. Ne vjerujem da u ovom političkom miljeu Demokratska fronta može biti velika politička snaga – istakao je Lazović.Smatra da Komšić može  svojom energijom postići određene rezultate, ali ne one koji su jučer, kako je rekao, pompezno najavljivani.

– Mislim da će se politička scena morati na neki način dijeliti između sadašnjih realnih nosilaca vlasti i jedne nove, ali realne alternative u koju bi bile ubrojane ostale stranke poput Komšićeve, ali i SDU-a BiH, Naše stranke, Liberalne stranke, itd. Morat će se naći neki dogovor koji bi mogao rezultirati zajedničkim djelovanjem na izborima 2014. – mišljenja je Lazović.Peti Hrvatski narodni sabor (HNS) nije donio ništa novo već ponavlja stavove iz Kreševske deklaracije i potcrtava stavove dvaju HDZ-a – kazao je u izjavi za Agenvciju Fena potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDU BiH) Miro Lazović.Teritorijalizacija BiH koju zagovaraju dva HDZ-a, pojasnio je Lazović, ‘pokrivena je plaštom brige’ za hrvatski narod.- U suštini radi se o tome da dva HDZ-a ističu svoj politički zahtjev za rješavanje hrvatskog pitanja kroz realizaciju trećeg entiteta – mišljenja je Lazović.

Ustavne promjene su, dodao je, dobrodošle, ali samo ako zahvataju cjelokupnu teritoriju BiH.- Ustavne promjene ne mogu biti realizirane na način Dragana Čovića koji je u nekoliko navrata kazao da je teritorijalna cjelina Republike Srpske neupitna. To je apsolutno na tragu dogovora Dragana Čovića i Milorada Dodika, a koji se odnosi na realiziranje trećeg entiteta – kazao je Lazović.Također, stalni zahtjevi da se hrvatski član Predsjedništva BiH može birati samo i isključivo voljom hrvatskog naroda su za Lazovića neshvatljivi.- Novi izborni zakon treba afirmirati bosanskohercegovačku državnu cjelinu i integrirati bh. društvo na način da članovi Predsjedništva BiH budu odgovorni prema državi BiH i svakom biraču ponaosob. Zašto ne bi neki Bošnjak, Srbin, Jevrej ili pripadnik ostalih glasao i za hrvatskog člana Predsjedništva – upitao je Lazović.Zahtjevi da svaki narod bira svog predstavnika u Predsjedništvu, dodaje, nisu dobri i vode u konačnu teritorijalizaciju BiH.- Mi se moramo vratiti evropskim standardima i idejama i izgraditi društvo u kojem će svaki građanin imati aktivno i pasivno biračko pravo – istakao je Lazović.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku