hamburger-icon

Kliker.info

Mira Furlan u Sarajevu : Živimo u stravičnom vremenu koje liči na novo ropstvo

Mira Furlan u Sarajevu : Živimo u stravičnom vremenu koje liči na novo ropstvo

21 Avgusta
15:28 2013
Jedna od najpoznatijih regionalnih glumica Mira Furlan, koja je na Sarajevo Film Festival došla predstaviti film "Sa mamom" bh. reditelja Faruka Lončarevića u kojem je ostvarila glavnu ulogu, govorila je za Agenciju Fena o iskustvu rada na ovom ostvarenju te aktuelnim projektima. Govoreći o načinu priprema za emotivnu tešku ulogu majke u ovom filmu, u kojem ona umire od raka, Mira Furlan ističe da se glumci za ovakve uloge uvijek pripremaju iz vlastitog iskustva, te da ni ona ne poznaje drugi način.

– Postoje naravno različite glumačke tehnike, ali ja sam instiktivna osoba i glumica, naprosto nešto osjetim ili ne osjetim i idem za tim osjećajem – kazala je ona.Komentirajući dominantne teške životne i socijalne teme aktuelnih filmova u regiji, ali i svijetu, Furlan smatra da je razlog toga što živimo u stravičnom vremenu u kojem cijeli svijet, devedeset i devet posto, živi u potpunom siromaštvu, nečemu što liči na novo ropstvo.- To više nije vrijeme ni kapitalizma, već podivljalog kapitalizma gdje šačica ljudi drži pod kontrolom sve. I naravno da umjetnici imaju potrebu da nešto o tome progovore, jer je to zaista zastrašujuće – ističe ona.
Furlan dodaje da živimo i u vremenu zastrašujućih zločina koji se dešavaju po cijelom svijetu nekažnjeni. Ratovi su na sve strane, te stoga ne vidi način da autori pronađu izvorište nekih sretnih tema.Govoreći o aktuelnim projektima na kojima radi, Furlan navodi da je upravo završila rumunjski film "America here we come" u Bukureštu u produkciji i režiji Tudora Đurđua.- Film je jako zgodna komedija o glumcima koji dolaze u Ameriku. Ja igram jednu američki osobu rumunjskog porijekla koja se za njih brine kada ostanu potpuno na milost i nemilost Americi – naglasila je ona.Ova glumica ocjenjuje da je radila sa brilijantnim rumunjskim glumcima koji su je potpuno impresionirali.- To su takvi majstori svog zanata da to uopšte nisam očekivala. A trebala sam, jer rumunjski film danas spada u vrhunsku kinematografiju. U zadnje vrijeme malo više radim na Balkanu, prošle godine sam snimala jedan film i u Turskoj. U Americi radim i dva projekta naučne fantastike – zaključila je Mira Furlan u razgovoru za . (Kliker.info-Fena)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku