hamburger-icon

Kliker.info

Mir i tišina u Memorijalnom centru Potočari : Sve spremno za ukop žrtava genocida u Srebrenici

Mir i tišina u Memorijalnom centru Potočari : Sve spremno za ukop žrtava genocida u Srebrenici

10 Jula
23:31 2017

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra, 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

Sa organizacijske strane sve je spremno za ukop 71 žrtve genocida.

Danas je u Potočare stiglo blizu 10.000 osoba koji će sutra prisustvovati komemoraciji i ukopu među kojima je više od 5.000 učesnika Marša mira, stotine motociklista i biciklista, te maratonci.Tabuti žrtava genocida u Srebrenici, koji su jučer iz Visokog dopremljeni u bivšu fabriku akumulatora u Potočarima, preneseni su u Memorijalni centar gdje će biti ukopani.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je petnaestogodišnji Damir Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca. Najstarija žrtva je Alija Salihović rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Zeleni Jadar na području Bratunca i Pusmulići na području Srebrenice.

Topla noć, mir i tišina u Memorijalnom centru Potočari uoči 22. godišnjice u Srebrenici.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87 žrtava. Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Muhić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku