hamburger-icon

Kliker.info

Ministrica odbrane Marina Pendeš: Cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO

Ministrica odbrane Marina Pendeš: Cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO

14 Avgusta
15:52 2019

Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti, izjavila je ministrica odbrane Marina Pendeš.Smatra da članstvo u važnim i velikim organizacijama Bosni i Hercegovini može donijeti samo bolje sutra.

“Usprkos unutarnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj Bosne i Hercegovine treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Integracijski proces više se puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za poticanje sigurnosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti”, istakla je.

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje da Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir: izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni utjecaj.

Tehničko pitanje

“Ne smijemo dopustiti”, kaže, “da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutarnje nesuglasice.”

Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi Pendeš, nanijelo bi povrede ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

“Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu utjecat će na percepciju naše političke ozbiljnosti i u europskim integracijama”, rekla je.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ističe da navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost Bosne i Hercegovine za unapređenje odnosa s NATO-om.

“Točka 3. Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija”, istakla je.

Pendeš navodi kako se mora jasno istaći da bilo kakvo napredovanje u integracijama u EU i NATO ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet nego doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine.

“Europske i euroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha Bosne i Hercegovine. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji Bosne i Hercegovine u srcu europskog kontinenta”, zaključila je ministrica odbrane Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku