hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Šarović potvrdio : Hrvatska vratila staru tarifu naknade za inspekcijski nadzor voća i povrća

Ministar Šarović potvrdio : Hrvatska vratila staru tarifu naknade za inspekcijski nadzor voća i povrća

10 Avgusta
13:26 2017
Naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja u Hrvatsku sa 2.000 kuna bit će vraćena ponovno na 90 kuna, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Pravilnik se vraća na staro. Kako da ne možemo. To je maksimalan uspjeh. Bilo je i drugih verzija, ali manje uspješnih. Ovo je apsolutno pobjeda. Nema šta”, rekao je Šarović.

On je istakao da “više nema potrebe za sastancima ministara iz regiona sa hrvatskim kolegom oko tog pitanja”.

“Sve smo završili. Sada je nebitno da li Dubrovnik ili Podgorica ili Zagreb. Vraćamo sve na staro, a mi se narednih dana možemo vidjeti da dogovaramo o daljnjoj saradnji”, rekao je Šarović.

Hrvatska je 14. jula donijela Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim je naknada za inspekcijski nadzor bila povećana za 22 puta, odnosno sa 90 na 2.000 kuna što je stvorilo velike probleme izvoznicima voća i povrća.

Nadležni ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su na zajedničkom sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku