hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Mektić o zaustavljanju migranata na Ivan sedlu : : Uhapsiti sve koji su izvršili državni udar u BiH

Ministar Mektić o zaustavljanju migranata na Ivan sedlu : : Uhapsiti sve koji su izvršili državni udar u BiH

18 Maja
14:07 2018

Pet autobusa sa oko 300 migranata i dalje se nalazi ispred tunela na Ivan-sedlu, u Kantonu Sarajevo, gdje su vraćeni, nakon što su jutros (petak, 18. maj) autobusi iz Sarajeva krenuli prema izbjegličkom centru Salakovac u Mostar.

Kako je za N1 izjavila volonterka Denise Stefen, koja je je sa migrantima bila u autobusu, i mjesec dana se o njima brinula u sarajevskom parku, oni su zbunjeni i ne znaju šta se dešava.

„Stvarno su u teškom stanju. Gladni su, sunce je jako, a klima u autobusima nije najbolja. Imam trudnicu, bolesnu djecu, nemamo vode i hrane i ne znamo koliko ćemo ovdje biti“, kazala je Stefen.

Autobusi sa migrantima se nalaze pred tunelom koji dijeli Kanton Sarajevo od Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Od policije iz Konjica, gradića koji je na putu Sarajevo-Mostar prvo mjesto nakon tunela, saznajemo da se nekoliko policajaca nalazi sa druge strane tunela.

Naređenje su, kako kažu, dobili od policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ni oni ne znaju šta se dešava sa druge strane tunela, niti koliko će morati biti pored ceste.

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio Neven Crvenković, portparol UNHCR-a, situacija je komplikovana, te da je ova organizacija opremila izbjeglički centar u Salakovcu, uloživši oko 250 hiljada eura.

„Sa naše strane smo sve napravili kako bi se osposobio taj objekt za što humaniji i dostojanstveniji prihvat izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini“, kazao je Crvenković.

Migranti su u petak ujutro autobusima krenuli iz Sarajeva prema izbjegličkom centru u Salakovcu.

Ovo je za RSE potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, policijski komesar HNK Ilija Lasić je donio odluku da autobusi ne mogu proći, zbog čega je policija zaustavila autobuse.

„Što se mene tiče, ovo je državni udar, jer su spriječene državne institucije da obavljaju Ustavom propisan posao“, izjavio je Mektić.

Na naše pitanje šta će on kao ministar sigurnosti preduzeti, Mektić je odgovorio:

„Tražim od tužilaštva da spriječi državni udar, a onaj ko ga je napravio mora da bude uhapšen. Kako bi se omogućilo da funkcioniše Ustav i zakon ove države“, kaže Mektić.

Inače, državni ministar sigurnosti je za 13 sati sazvao vanrednu konferenciju za novinare u Banjaluci.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda misli drugačije.

U saopštenju za javnost on navodi da “nije dobro poduzimati nikave samostalne aktivnosti u vezi situacije s migrantima u Bosni i Hercegovini, te da je nužno uključiti sve razine vlasti u BiH u rješavanje ovog problema”.

„Treba nastupiti kao država sukladno ustavnim nadležnostima, a ne prizivati nekakve državne udare i treba poštovati odluke i nadležnosti nižih razina vlasti prije nego se poduzme bilo koja aktivnost. Migrantska kriza mora biti pod kontrolom koordinacijskih tijela koje uključuju sve razine vlasti ako želimo da ostanemo hladne glave i da odgovorno rješavamo probleme s kojima se već duže vrijeme susreće cijela Europa“, navodi se u saopštenju za javnost iz Bevandinog kabineta.

Kako je za RSE izjavio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, Vlada tog kantona nije razmatrala ovih dana problem migranata, posebno ne blokada.

„Meni je ovo iznenađujuće. Nemam nikakvih informacija iz Vlade, a informacije koje dolaze su od novinara koji me zovu cijelo jutro i pitaju da li je Vlada donijela nekakve odluke. Vlada niti prethodnih dana, niti bilo kada nije razmatrala ni na koji način problem migranata“, ističe Hadžović.

Reagovao je i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago. On je kazao kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.

“Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac”, rekao je Špago.

Pristižu i brojne reakcije političkih partija.

Tako u saopštenju za javnost Socijaldemokratska partija BiH smatra da “sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima, pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika”.

„Činjenica da policija ovog kantona, kojim decenijama suvereno vlada HDZ BiH, može uticati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija HNK pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića“, navodi se u saopštenju za javnost.

I Demokratske fronta osuđuje zaustavljanje migranata.

„Simptomatična je šutnja zvaničnika HNK, što je još jedna potvrda da je glavni režiser Dragan Čović koji je naredio komesaru MUP-a HNK da zaustavi konvoj sa migrantima pri premiještanju u Salakovac“, navode iz DF-a.

Iz Građanog saveza (GS) pozvali su na hitno hapšenje odgovorih lica, a optužili su da se radi o državnom udaru po nalogu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Migranti i izbjeglice su jutros autobusima iz parka u blizini Vijećnice u Sarajevu, autobusima krenuli prema Mostaru.

U pet autobusa nalazilo se 269 migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić u razgovoru za novinsku agenciju Patria je izjavio kako je nadležne šokiralo da je konvoj sa migrantima zaustavljen u Konjicu.

„Mi smo dva dana operativno pripremali ovu akciju zajedno sa MUP-om KS i sve je urađeno perfektno, do detalja. Ja sam zaista šokiran, i ne znam šta znači ovo zaustavljanje“, kazao je Ujić.

On je istakao da su inspektori Službe za poslove sa strancima na licu mjesta i da su bili u pratnji autobusa.

Vijeće ministara BiH  prije tri dana je prihvatilo Nacrt akcijskog plana hitnih mjera kojim je dosadašnji Koordinacijski tim prerasto u Operativni stožer, s ciljem koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH.

Tim mjerama biće povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u saradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Prema istom planu, u četvrtak je izmješteno šatorsko naselje imigranata iz gradskog parka u Velikoj Kladuši.

Nova lokacija na kojoj se nalaze imigranti je stara gradska pijaca u Trnovi.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku