hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Crnadak o posjeti Erdogana : Ne spominje se izborna kampanja

Ministar Crnadak o posjeti Erdogana : Ne spominje se izborna kampanja

08 Maja
16:31 2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da je jučer stigla najava posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini te da se ne spominje na bilo koji način izborna kampanja u Turskoj.

Kao razlozi posjete, kako je precizirao, navedeno je njegovo učešće na generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije u Sarajevu.

Ne spominje se izborna kampanja, niti izborni skup Erdoganove stranke“, rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da je najava posjete proslijeđena Predsjedništvu BiH.

Na današnjem sastanku s ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u BiH, kao i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, potvrđeno je opredjeljenje zemalja EU da BiH i zapadni Balkan ostaju prioritet te da se pokuša ubrzati evropski put.

BiH će pokušati da nađe svoj unutrašnji kapacitet da se, i pored izbornog perioda, koncentriše na evropski put BiH“, rekao je Crnadak, nakon sastanka koji je održan u povodu Dana Evrope.

Šef bh. diplomatije je ponovio da je, kada je u pitanju evropski put, najveći dio posla na domaćim predstavnicima vlasti.

Važno je da u ovoj zemlji svako počne da radi svoj posao. Mehanizam koordinacije je jedan od stubova efikasnog puta BiH ka EU“, rekao je on.

Istakao je i da se oko 70 posto reformske agende zasniva na stvarima koje treba da urade entiteti i u narednom periodu kada se očekuje mišljenje Evropkse komisije i, nada se, nakon toga i odluke o statustu kandidata, neophodno je uraditi mnogo stvari u oblasti zdravstva, obrazovanja, oblasti PIO, privredi…

Crnadak je dodao i da će članovi komisije za evropske integracije parlamenata RS i FBiH biti nosioci diplomatskih pasoša kao podstrek za napor koji treba da daju entiteti.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku