hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Postoji mogućnost da će biti zabranjen, ali referendum će se ipak održati

Milorad Dodik : Postoji mogućnost da će biti zabranjen, ali referendum će se ipak održati

02 Septembra
15:07 2016

Dodikkom717Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas u Banjoj Luci da je jučerašnji sastanak predstavnika RS sa premijerom i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem pokazao različite stavove.

– Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promijeni naš datum. Postoje problemi zbog osjećanja Bošnjaka i zato što oni nisu navodni bitni. Na referendumu će i Bošnjaci moći da se izjasne, ali njihova je stvar da li će izaći ili ne. Odluka NSRS o održavanju referenduma je bio konsenzus svih političkih partija – istakao je Dodik.

On je istakao da postoji mogućnost da će referendum biti zabranjen, ali da će se ipak održati. On je pozvao Ustavni sud BiH da prestane da vrši nasilje u BiH.

– Prvo referendum, a onda ćemo u NSRS, shodno rezultatima referenduma, donijeti određeni zakoni. Postoje različite ideje kako se taj dan može tretirati: kao Dan državnosti ili Dan nezavisnosti. BiH se ne tretira ovim referendumom. Ovaj referendum se ne bavi secesijom niti se bavi pitanjem teritorijalnog integriteta – kazao je Dodik.

Političke odluke Ustavnog suda BiH su, kazao je on, najbolja potvrda cilja RS, a to je da iz ove ustanove odu stranci. Dodik je kazao da takav odnos snaga neprestano nameće preglasavanje.

– Nigdje na svijetu strane sudije ne odlučuju o sudbini zemlje. Srbija ne podržava, ali ne osporava referendum. Sve druge spekulacije nisu bitne i dio su slobodnih interpretacija. Veoma je jasno distanciranje Srbije i oni smatraju da RS ima pravo da odlučuje o sebi. Srbija je veoma jasna rekla da nije bila pitana – rekao je Dodik.

Ukoliko dođe do zabrane, ističe Dodik, referendum će ipak biti održan. On je istakao da će građani RS 25. septembra nareferendum izaći sa olovkom, a ne sa “istrumentima koji varniče”.

– Bošnjacima smeta 9. januar, a Srbima smeta 1. mart. Zašto njima smeta da se autoput zove Deveti januar, ako nama ne smeta da se autoput od Zenice do Sarajeva zove Prvi mart? Mogu li postojati tako dupli aršini? Možemo da sjednemo i razgovaramo, ali ne može Bakir Izetbegović preko svojih sudija krotijji našu sudbinu – istakao je Dodik.

Stranci, kazao je on, reaguju samo kada su Srbi u pitanju. On je reko da stranci neće dobiti ništa osim referenduma. On smatra da je nedosljednost stranih sudija jasna i nedvosmislena.

– Čuo sam da su američke diplomate bile u CIK-u. Sve je jasno ako je to tačno. Amerika jeste velika i moćna i treba je poštovati, ali ne možemo gledati koja sila stoji nasuprot nas, nego moramo gledati koliko su sveti ciljevi koje branimo. Zato je 9. januar za nas toliko značajan – rekao je Dodik.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nenad
    Nenad 03 Septembra, 07:19

    Hoce li neko ovaj put na vrijeme da zaustavi ovo “srpsko-hrvatsko” sranje. Opet su se “culi” ustase i cetnici u Hrvatskoj i Srbiji i sad kao nas gase. I prosli rat je dosao otamo. Mi ga ne bi ni imali da nije tih “cuvara” Daytonskog mira sto je u prevodu Njima samima zabrana da logisticki pomazu i ucestvuju sa svojom vojskom u agresiji na BiH – a sto su obe drzave radile u proslom ratu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku