hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Barašanin : Kako se hapse naši, hapsiće se i njihovi

Milorad Barašanin : Kako se hapse naši, hapsiće se i njihovi

17 Juna
11:08 2010

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin u intervjuu za RSE govori o pokretanju nove istrage o ubistvu zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara, o tome kako su loši državni potezi kumovali hapšenju Ejupa Ganića i Mirsada Salkića, te odgovora na optužbe da Tužilaštvo BiH ne procesuira predmete ratnih zločina koji su počinjeni nad Srbima. 

RSE: Gospodine Barašin, slučaj Leotar bi se uskoro mogao naći pred državnim pravosuđem. Kako ćete se nositi s tim zadatkom s obzirom da je prošlo skoro 10 godina od ubistva, te da je na slučaju radilo i nekoliko stranih agencija, da je bilo i sudskih procesa – međutim, sve je, čini se, bilo bezuspješno?

Barašin: Mi smo imali sastanak. Potrebno je, prvo, da se napravi analiza, da se vidi šta je urađeno – jer vi znate da tu postoji određeni predmet koji je presuđen, postoji oslobađajuća presuda. Treba pronaći dokaze, sve izanalizirati i vidjeti kako i kom pravcu ići i ko će taj predmet raditi, jer to je radilo više agencija. Napravljen je štab koji će sve to da uradi. Ima rok do kada mora da obavijesti mene kao glavnog tužioca kako bi se zakazao određeni sastanak i odredi ko bi radio na tom predmetu – da li onaj ko je dosad radio, ali pod našim nadzorom.

RSE: Ko je zatajio u slučaju Ganić – Tužilaštvo BiH što nije istragu dovelo do kraja, ili Ministarstvo pravde koje nije riješilo pitanje paralelnih istraga na vrijeme?

Barašin: Ja neću prebacivati odgovornost na nikoga, samo država mora da potpiše određene ugovore, da stane iza tužilaca. To je sad jedan malo složeniji i kompleksniji problem, to je stvar politika i u to se ja ne bih miješao. Ne smatram tužioca odgovornim što je neko otišao i što je lišen slobode. Znao je za određene impute, ja sam to javno rekao, ali… Sad ćemo vidjeti kako će odlučiti sud u Londonu. Međutim, tu je problem paralelnih istraga, dvojnih istraga. Znate da je tako uhapšen po potjernici jedan od podoficira BiH. To su stvari koje se  dešavaju. Znači da ministarstva pravde i jedne i druge države moraju da sjednu i da taj problem regulišu na obostrano zadovoljstvo – jer kako se hapse naši, tako će se hapsiti i njihovi.

RSE: Kako napreduje istraga o izgradnji zgrade Vlade RS?

Barašin: Istraga je u toku – to je uobičajen kliše. To je komplikovan i složen predmet. Kad se završi, bićete blagovremeno obaviješteni.

Organizovani kriminal ide ispred

RSE: Kako gledate na optužbe da Tužilaštvo BiH ne tretira jednako sve žrtve, odnosno da je najviše na strani Bošnjaka, a na štetu Srba i Hrvata jer ne pokreće slučajeve u kojima su oni žrtve zločina?

Barašin: Nije tačno. Mi radimo prioritetne predmete. I zna se – prvi prioritet su bili predmeti 11 BIS. Drugi su sad predmeti kategorije dva. To su predmeti koji su došli iz Haškog tribunala. Mi radimo istrage i drugih predmeta. I ja vam kažem, neka naprave određene statističke podatke i vide kako se radi. Međutim, zločina je bilo na jednoj, drugoj i trećoj strani, ali neka taj ko prigovara utvrdi ko je više činio zločina. Ja kao tužilac to ne želim da govorim i ja ne mjerim tako predmete koji se rade, jer najbitnije je da svaki predmet bude procesuiran. Nemoguće je to uraditi za dan, dva, godinu, pet ili deset, ali posao je pred nama. Normalno je – i to ja stav i moj i profesionalaca, a i običnog svijeta – onaj ko je učinio zločin treba da odgovara ako za to ima dokaza.

RSE: Jeste li zadovoljni radom Odjela za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH?

Barašin: Organizovani kriminal ide ispred nas. Mi se nalazimo u predvorju borbe protiv njega. Moramo jačim snagama krenuti i razbijati sve organizovane grupe, jer to su opasne grupe po državu, po ekonomski sistem i uopšte po stanovnike BiH.

RSE: A da li je, prema vašem mišljenju, Odjel mogao bolje da uradi svoj posao s obzirom da imamo situaciju u kojoj je veliki broj „velikih“ slučajeva završio ili simboličnom kaznom ili oslobađajućom presudom?

Barašin: Ne zavisi to sve od tužilaca. Što se tiče tih velikih slučajeva, mnogi potenciraju velike slučajeve samo one koje su krunisale oslobađajućim presudama. Međutim, morate napraviti uporednu analizu i vidjeti koliko ima onih slučajeva koji su krunisani osuđujućim presudama. Mi smo demokratsko društvo i mora biti i oslobađajućih presuda. Međutim, moje kolege tužioci ne trebaju da rade isforsirane optužnice, bolje da produžavaju rok za sprovođenje istraga da prikupljaju dokaze i samo ako imaju kvalitetne dokaze, da tad idu u optuženje. Jer nikada nije kasno podići optužnicu, pretvoriti istragu ako se pojave novi dokazi. I tu moramo biti stabilni. Otkad je na čelu Posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, Odjel je promijenio određeni kurs, a to je znak da Tužilaštvo BiH ima nova razmišljanja i da će dati rezultate i u tim krupnim slučajevima.

RSE: Da li još uvijek ima pritisaka na vas?

Barašin: Pritisaka je bilo i biće. To je takav posao. Samo gledaj sebe i naprijed. Dok te pritišću, znači da si na pravom putu.  Dženana Halimović (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku