hamburger-icon

Kliker.info

Milijuni oduševljeni pomračenjem, Indijci mole za mir (Video)

Milijuni oduševljeni pomračenjem, Indijci mole za mir (Video)

22 Jula
14:23 2009

Pomrčina sunca, koja je danas bila najpotpunija u zemljama jugoistočne Azije, u Indiji se, u skladu s hinduskom mitologijom, doživljava kao negativan astrološki predznak. Sunce je simbol života i zdravlja, a njegov je nestanak, čak i na kratko vrijeme, nepoželjan. Milijuni hindusa stoga tijekom pomrčine uranjaju u rijeke i recitiraju molitve iz drevnih spisa Veda kako bi suzbili moguće negativne posljedice koje ona najavljuje.Prema Puranama, pričama iz dijela vedske literature, u ranom razdoblju nakon nastanka svemira polubogovi su se s demonima dogovorili da će zajedničkim snagama pokušati stvoriti nektar besmrtnosti bučkanjem božanskog oceana mlijeka, kao što se bučkanjem iz mlijeka radi maslac.
Kada im je to konačno pošlo za rukom, demoni su, u skladu sa svojom pohlepnom lopovskom prirodom, pokušali polubogovima oteti vrč pun eliksira kako bi sami uživali u njegovim blagotvornim učincima.

Vrhovnom Bogu Višnuu to se nije dopalo pa je odlučio intervenirati. Kako bi zbunio demone opsjednute bogatstvom i seksom, pojavio se u obliku žene božanske ljepote Mohini murti (moha na sanskritu znači iluzija) i zaplesao pred njima. Svi osim demona Rahua ostali su zatravljeni njezinim oblinama te nisu stigli ispiti nektar. Rahu je uspio potegnuti gutljaj, međutim, Mohini mu je u tom trenutku odrubila glavu tako da mu je nektar stigao samo do grla. Besmrtnost je u konačnici pripala polubogovima koji su uspjeli kontrolirati svoje niže porive i preteči demone, ali i Rahuovoj glavi ( priča se tumači kao sukob dvaju priroda: božanske – više i demonske – niže).Demonova besmrtna glava otada luta svemirom i povremeno, iz osvete, pokušava progutati Sunce i Mjesec, koji se poistovjećuju s polubogovima Surjom i Somom. Kada Sunce zađe iza Mjeseca prizor se interpretira kao ulazak u ždrijelo demona, a kada izađe smatra se da je izašlo na drugoj strani, kroz odrezano grlo.Hindusi vjeruju da pomrčina Sunca najavljuje velike nesreće poput ratova. Neki indijski analitičari nedavno su prognozirali da bi ih u godinama koje slijede mogla napasti Kina. Drugi će vjerojatno pomrčinu povezati s prijetnjom tradicionalnog neprijatelja Pakistana, s kojim je Indija ratovala tri puta, a u kojem je političko – sigurnosna situacija u posljednje vrijeme sve nestabilnija. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku