hamburger-icon

Kliker.info

Milica Marković : Tajna istraga je udar na ličnost Milorada Dodika !

Milica Marković : Tajna istraga je udar na ličnost Milorada Dodika !

31 Januara
15:12 2016

MilicaMSve što se priprema i “kuva” u Tužilaštvu BiH u cilju je fabrikovanja politički montiranog procesa protiv Milorada Dodika jer on mnogima smeta, kao i politika koju vodi za RS i srpski narod, prvenstveno misleći na političare u Sarajevu. Jedino se Tužilaštvo BiH u svemu tome pravi nevješto i tvrdi da ne zna ništa o tome, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba Milica Marković, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH.

VIJESTI: Svjedoci smo sve učestalijih najava kako će uskoro uslijediti hapšenja visokopozicioniranih funkcionera u RS, pri čemu se najviše pominje ime predsjednika Milorada Dodika. Iz Tužilaštva BiH navode da nije izdata naredba za pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi Dodik. Uprkos tome, Vi tvrdite suprotno?

MARKOVIĆ: Sve što se priprema i “kuva” u Tužilaštvu BiH u cilju je fabrikovanja politički montiranog procesa protiv Milorada Dodika jer on mnogima smeta, kao i politika koju vodi za RS i srpski narod, prvenstveno misleći na političare u Sarajevu. Jedino se Tužilaštvo BiH u svemu tome pravi nevješto i tvrdi da ne zna ništa o tome.

No, evidentno je da se vodi tajna istraga protiv Dodika. O tome najbolje znaju SDS-ovi ministri i poslanici u Sarajevu, kao i šira politička javnost bošnjačkih političkih partija u Sarajevu. Mislim da se na taj način pokušava izvršiti udar na prije svega ličnost Milorada Dodika, a preko toga na instituciju predsjednika RS i na samu RS. Žalosno je i tragično što SDS u Sarajevu to sve zdušno podržava.

VIJESTI: Pominjete ministre iz SDS-a. Ministar Dragan Mektić kaže kako ne može komentarisati da li postoji takva istraga, te da ima povjerenja u Tužilaštvo BiH.

MARKOVIĆ: Evidentno je i jasno da je SDS, otkako je dio vlasti na nivou BiH, napravio veliki zaokret u pogledu političkog djelovanja RS i njene stabilnosti. Nažalost, taj zaokret je u negativnom pravcu, koji je vrlo opasan za RS i srpski narod.

Kada su u pitanju izjave Dragana Mektića, smatram da je to nezahvalno komentarisati. Smatram da ni sam Mektić ne zna šta je rekao prije dva dana, a šta prije sedam dana. On priča ono što mu u trenutku padne na pamet. Mišljenja sam takođe da je potpuno diskreditovan i kao političar i kao ministar. Sam sebe je diskreditovao svojim istupima. Stoga mi je bespredmetno komentarisati sve ono što on izjavljuje. Šira javnost u RS ne drži do toga šta Mektić govori, jer se njegove izjave ne mogu smatrati tačnim, sigurnim, istinitim. U konačnici, nemaju nikakav integritet njega kao ministra.

VIJESTI: Vaš stranački kolega Staša Košarac upozorava da je pozicija RS na nivou BiH najslabija do sada. Dijelite li njegovo mišljenje?

MARKOVIĆ: U potpunosti se slažem sa njim. Pozicija RS je znatno oslabljena. Pokušavaju se izvršiti različite vrste udara, između ostalog, i od opozicije, tzv Saveza za promjene. Ta družina intenzivno radi na destabilizaciji i slabljenju RS. U izvjesnoj mjeri već su postigli taj cilj, no nezahvalno je prognozirati dokle će ići u ostvarenju tog cilja.

Mišljenja sam da sve što su duže na političkoj sceni i dok su u poziciji da to rade, biće više negativnih odraza na RS. Njihovo djelovanje će, nažalost, sve više destabilizovati RS.

VIJESTI: Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma 3. februara nalaze se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH. Očekujete li podršku ovim zakonskim rješenjima?

MARKOVIĆ: Što se tiče bošnjačkih poslanika, teško je očekivati da ćemo od njih dobiti podršku. No, možda će se klima i u tom dijelu sada promijeniti. Vidimo da Tužilaštvo i Sud BiH, koji su do sada intenzivno radili protiv Srba, počeli su određene aktivnosti i protiv Bošnjaka. Konkretno, slučaj Fahrudin Radončić. Stoga, ostaje da se vidi kako će se SBB ponašati na sjednici kada se bude raspravljalo o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH.

HDZ BiH već je izjavio da će podržati to zakonsko rješenje. Mi iz SNSD ćemo to svakako podržati, a biće interesantno šta će tu uraditi SDS ukoliko se stvore uslovi da to Bošnjaci odbijaju. U svakom slučaju, bez podrške Bošnjaka ne može se stvoriti većina za podršku tom zakonu u prvom čitanju.

Ipak, samo kandidovanje pomenutih zakonskih rješenja biće prilika da se kaže puno toga o pravosudnim institucijama, prije svega, o Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i o Ustavnom sudu BiH. Ako išta bude razorilo BiH, to će biti postupci i način rada pomenutih institucija.

VIJESTI: Kao članica parlamentarne Komisije za evropske integracije, kako komentarišete činjenicu da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU 15. februara?

MARKOVIĆ: To je potpuno sulud postupak, jer bez saglasnosti članica Evropske komisije, odnosno EU, dostavljaju aplikaciju. Prije desetak dana i ambasador Holandije je poručio da sve članice EU nisu spremne da raspravljaju o status kandidata BiH.

Mislim da na tom postupku prvenstveno insistira ministar inostranih poslova BiH, a kako bi Savez za promjene pokušao da izađe iz nepodnošljive situacije, jer su obećali da će se to desiti još prošle godine. Epilog svega toga će vjerovatno biti da će aplikacija za članstvo BiH završiti u ladici nekog evropskog diplomate u Evropskoj komisiji, gdje će, ko zna koliko dugo, skupljati prašinu.

Nevena Šarenac (Vijesti.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku