hamburger-icon

Kliker.info

Milan Jelić: Privatizacija rafinerije u bosanskom Brodu i “Petrola” do 15. novembra

Milan Jelić: Privatizacija rafinerije u bosanskom Brodu i “Petrola” do 15. novembra

10 Oktobra
02:23 2006

Jelić je, nakon razgovora sa ekonomsko-tehničkim i pravnim predstavnicima ruske kompanije „Zarubežneft“, sa kojom je entitetska Vlada potpisala Protokol o procesu privatizacije Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i banjalučkog „Petrola“, kazao da ekipa iz ruske firme, koja je doputovala u RS, ima zadatak da definira pitanja vezano za tehničko-tehnološki postupak i utvrdi postojeće stanje u bivšoj naftnoj industriji RS-a.
 „Oni treba da pripreme sve relevatne činjenice koji treba da uđu u budući ugovor o privatizaciji državnih akcija u ovim preduzećima“, naglasio je Jelić uz preciziranje da će ta aktivnost ruskih predstavnika trajati do 23. oktobra, a u međuvremenu će doći i najodgovorniji predstavnici kompanije „Zarubežneft“ i njihove nacionalne banke.
 Sa utvrđivanjem stanja, kako je kazao, prvo će se početi u banjalučkom „Petrolu“, zatim brodskoj Rafineriji i Rafineriji ulja u Modriči.
 Ruskim predstavnicima, također, je saopćeno da aktulena vlada ne može vršiti proces privatizacije, odnosno da se treba sačekati konstituiranje novog saziva Narodne skupštine i Vlade. Prema zadnjim informacijama resornog ministarstva, obaveze brodske Rafinerije prema dobavljačima iznose 168 miliona KM. Jelić je kazao da su „obaveze dobrim dijelom usaglašene“, ali i da se „u određenim trenucima pojavljuju nekakve sumnjive hipoteke od nekakvih povjerilaca, pa čak i ratnog perioda“, za što se smatra da ne postoji nikakav „pravni osnov“. Uvjeren je i da će do memoneta potpisivanja ugovora o privatizaciji obaveze biti riješene, a garant za vraćanje potraživanja od strane dobavljača prema Rafineriji nafte u Brodu je Vlada RS-a, koja će se obavezati da će dogovorene iznose platiti do kraja prve polovine 2007. godine. Jelić tvrdi da kompanija „Zarubežneft" želi da u što kraćem periodu pusti u pogon staru liniju za proizvodnju nafte.


(FENA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku