hamburger-icon

Kliker.info

Mijenja se pogled na svemir: Detektovani Einsteinovi gravitacioni talasi (Video)

Mijenja se pogled na svemir: Detektovani Einsteinovi gravitacioni talasi (Video)

12 Februara
06:51 2016

grvitacioni-talasiNaučnici su otkrili da gravitacijski valovi, koje je još prije blizu sto godina predviđao Albert , zaista postoje, javlja CNN.

“Otkrili smo gravitacijske valove, uspjeli smo”, rekao je David Reitze, izvršni direktor LIGO-a, institucije koja se nada da će ih sada uspjeti detaljnije posmatrati.

Otkriće podržava teoriju jednog od najvećih svjetskih naučnika Alberta Einsteina u sklopu njegove teorije relativnosti. Naučnici ovo veliko otkriće uspoređuju s otkrivanjem “još jedno čula”.

“Kao da čujemo univerzum, umjesto da ga samo vidimo”, rekao je Szabolcs Marka, profesor fizike sa Univerziteta u Kolumbiji za CNN.

“Niko do sada nije vidio tako nešto, i ne samo da ćemo to bolje razumjeti, nego ćemo i ‘vidjeti’. To je jedna od najnevjerovatnijih stvari do sada”, rekao je. Crne rupe su jedan od “svetih gralova” cijelog koncepta o gravitacijskim valovima. Ovo otkriće moglo bi potvrditi njihovo postojanje.

Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove teorije opće relativnosti iz 1915. godine, čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otpor u prostoru.

Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacione valove, koji su sve snažniji što je masa tijela veća i što se brže kreće.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Regina
    Regina 14 Maja, 10:18

    Caro Fet,epiEslou feliz com os resultados dos seus exames, vc é um cara forte e muito pra cima, com certeza vai superar essa sua fase difícil e alcaçar à superação. Estarei sempre na torcida e orando por ti.Um forte abraço.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku