hamburger-icon

Kliker.info

Migrantska kriza pogurala Macronov prijedlog : Devet članica EU formirat će zajedničke vojne snage za intervencije !?

Migrantska kriza pogurala Macronov prijedlog : Devet članica EU formirat će zajedničke vojne snage za intervencije !?

26 Juna
06:49 2018

Ministri odbrane devet članica Evropske unije prihvatili su  prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se formiraju zajedničke Evropske vojne snage za intervencije.

Pismo o namjerama potpisali su ministri odbrane Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Danske, Holandije, Estonije, Španije i Portugalije, prenio je Politiko.

Ideju o formiranju zajedničkih snaga Macron je iznio u septembru prošle godine u govoru koji je održao na Sorboni, a zamišljeno je da to budu trupe koje bi mogle u veoma kratkom roku da intervenišu u krizama do kojih bi eventualno došlo na evropskim granicama.

Cilj je da se naše oružane snage međusobno upoznaju i da djeluju zajedno. Zahvaljujući razmjeni vojnog osoblja i zajedničkim vježbama stvorićemo evropsku strategiju. Bićemo u stanju da anticipiramo krize i da odgovorimo brzo i efikasno, izjavila je ministarka odbrane Francuske Florence Parly.

Ova inicijativa nije povezana sa Evropskim odbrambenim paktom (PESCO) u koji su uključene sve članice Evropske unije, osim Velike Britanije.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku