hamburger-icon

Kliker.info

Mendosino bez kontrole : Požar u Kaliforniji prerastao u najveći u historiji te države

Mendosino bez kontrole : Požar u Kaliforniji prerastao u najveći u historiji te države

07 Augusta
16:02 2018

Vlasti u zapadnoj američkoj državi Kalifornija saopštile su da je šumski požar, koji gori više od nedjelju dana, postao najveći u historiji te države.

Plamena stihija, poznata kao Mendosino kompleks, nastala je od dva odvojena požara u sjevernom dijelu države, koji su se spojili i zajedno spalili 115.000 hektara i po veličini nadmašili požar Tomas iz decembra 2017.

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (CAL FIRE) kaže da je do ponedjeljka kasno uveče požar Mendosino stavljen samo 30 posto pod kontrolu i da i dalje raste. Vatra je do sada uništila oko 150 objekata.

Doreen Gatewood, oficir za informacije o požaru Mendosino kompleks, kaže za Glas Amerike da niko nije ubijen u vatrenoj stihiji. On kaže da su uslovi visokih temperatura, niske vlažnosti i jakog vjetra još prisutni u toj oblasti, omogućavajući požaru da toliko naraste.

Gotovo 4.000 vatrogasaca i pripadnika drugih službi radi na suzbijanju požara, uključujući i posade helikoptera iz kojih se izbacuju suzbijači vatre.

CAL FIRE procjenjuje da bi požar mogao da bude stavljen pod kontrolu do sredine sljedeće nedjelje.

Slični uslovi takođe su doprinijeli rastu drugog požara, zvanog Kar požar, koji je takođe izbio u sjevernom dijelu Kalifornije. Taj požar, 12. najveći ikad zabilježen u državi, pokazao se kao mnogo smrtonosniji, ubivši pet civila i dva vatrogasca.

U nedjelju, predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje u toj oblasti, praveći tako preduslove za povećanje federalne pomoći u borbi protiv požara.

Trump je na Twitteru u nedjelju kritikovao zakone o životnoj sredini u toj državi, u dijelu borbe protiv požara.

“Šumski požari u Kaliforniji uvećani su i narasli su u mnogo gore zbog loših zakona o čovjekovoj okolini koji ne dozvoljvaju velike količine spremne dostupne vode koja bi bila pravilno korištena. Ona se preusmjerava u Pacifik. Potrebno je i krčenje drveća kako bi se zaustavilo širenje požara”, napisao je Trump.

LeRoy Westerling, profesor za čovjekovu okolinu na Univerzitetu Merced u Kaliforniji, osporava Trumpove komentare.

“Uredili smo sve naše rijeke u Kaliforniji i sva voda je izdvojena mnogo puta. Tako da mi nije jasno šta on preporučuje”, rekao je Westerling za San Francisco Chronicle.

Allie Weill, istraživač ponašanja požara na Univerzitetu Davis u Kaliforniji, kaže za Glas Amerike da su posljednjih godina klimatski uslovi koji omogućavaju nastajanje ovako velikih požara prisutni ranije i duže u državi, nego što je to bilo nekad.

“To je dio trenda, novog normalnog, sa kojim ćemo morati da se nosimo”, rekao je guverner Kalifornije Jerry Brown.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku