hamburger-icon

Kliker.info

Mehmed Žilić : Ante Jelavić sve zna o ubistvu Joze Leutara

Mehmed Žilić : Ante Jelavić sve zna o ubistvu Joze Leutara

18 Marta
12:51 2010

Bivši federalni ministar unutrašnjih poslova i aktuelni zastupnik Parlamenta Federacije BiH  Mehmed Žilić izjavio je jučer za "Avaz" da je istraga federalne policije o ubistvu njegovog zamjenika Joze Leutara išla upravo prema bivšem hrvatskom članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZBiH Anti Jelaviću! elavića je za atentat na Leutara optužio Mario Miličević Baja, kojem se sudilo za taj zločin, ali je oslobođen. – Što se tiče istrage koja je tada rađena, sve je išlo u tom pravcu. Ali, mi tada nismo imali nikakve veze s Hrvatskom. Na osnovu dodatnih dokaza, dakle, izjave Miličevića i tih dokaza koje smo mi prikupili u FMUP-u, Tužilaštvo BiH sada može pokrenuti ponovni istražni postupak. Jer, Jelavić sve zna. To je sto posto. Tu nema nikakve dileme. Baja Miličević je jedan od novih dokaza, jer je on napravio eksplozivnu napravu. Treba sada pozvati i Jelavića. Potrebno je pokrenuti novi postupak kako bi se sve ovo dokazalo na sudu – rekao je Žilić.

On tvrdi da postoji nekoliko elemenata u istrazi koji ukazuju i na motive ubistva Leutara. – Suština je bila da je Jozo morao riješiti pitanje autotržnice "Rener", čiji je bivši vlasnik Jozo Perić Tukeša (kasniji bjegunac pred zakonom BiH, op. a.). Osim toga tu je i pitanje dokumentacije koja je nestala iz Leutarove torbe, a koju je iznio Luka Glibo. Ona je dokumentirala šverc drogom za što Miličević sada, također, optužuje Jelavića – objašnjava Žilić. Ratni general HOS-a i bivši zastupnik u Saboru Hrvatske Ante Prkačin rekao je jučer za "Avaz" da upravo tvrdnje Miličevića potvrđuju njegov iskaz koji je 29. januara prošle godine dao Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.- Miličević je meni sve ovo ispričao ranije i ja sam to prenio hrvatskoj policiji i bosanskom tužiteljstvu. Bilo je logike u tome što je on pričao. To je meni bio motiv – naveo je Prkačin. 

Šljivar zatražio pomoć od Hrvatske              ragom tvrdnji Marija Miličevića Baje, kantonalni tužilac u Sarajevu Branko Šljivar zatražio je pravnu pomoć od svojih kolega u Hrvatskoj. To je za naš list jučer potvrdila portparol Tužilaštva KS Jasmina Iftić.- Postupajući po informacijama koje su objavljene u medijima, tužilac Šljivar uputio je molbu nadležnom organu Hrvatske za pružanje međunarodne pravne pomoći, a s obzirom na iskaz Marija Miličevića Baje. Pravni organi u Hrvatskoj trebaju dostaviti odgovarajuće zapisnike iz postupka koji se vodio pred njihovim sudom. Tužilaštvo će analizirati dokumentaciju i donijeti odluku o daljnjim koracima – rekla je Iftić.

Ne želimo se miješati                                           ortparol Državnog tužilaštva Boris Grubešić rekao je da je slučaj "Leutar" u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i da se "mi ne želimo miješati u njihovu istragu". (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku