hamburger-icon

Kliker.info

Marjan Hajnal : Podrškom Izraelu Dodik čini nepopravljivu štetu i svom narodu

Marjan Hajnal : Podrškom Izraelu Dodik čini nepopravljivu štetu i svom narodu

13 Jula
20:49 2014

hajnal1“Lično duboko žalim za svakim izgubljenim životom nedužnog palestinskog djeteta, za njegovim porušenim domom kao da je moj vlastiti, za svakim uništenim drvetom i odbjeglom pticom iz Gaze. Ovo se mora već jednom završiti mirom koji će biti primjer mogućnosti civiliziranog suživota dva u suštini bratska naroda”, ističe na početku razgovora za Kliker.info bosanski intelektualac Marjan Hajnal  koji već duži period živi i radi u Izraelu. Hajnal je pored toga potvrdio i vijest da je jedna elitna jedinica izraelskih komandosa protekle noći ušla u sjeverni dio Gaze čime su se obistinile prognoze svjetskih agencija da će Izrael , nakon višedevnih granatiranja, poduzeti i kopneni napad na dijelove Palestine koje kontrolira Hamas. Prema njegovim riječima,  CAHAL (izraelska armija odbrane), pomenutu akciju naziva preventivnim djelovanjem u cilju sprečavanja raketiranja izraelskih gradova i kibuca.

Kliker.info : Kako komentarišete fotografiju danskog novinara snimljenu u  gradu Sderotu   na kojoj građani sjede u stolicama na brdu i kao u kinu posmatraju obližnju Gazu koja se granatira.Stiče se utisak da vojska i vlada imaju opštu podršku naroda?

Hajnal : Vojska nema opštu podršku naroda, jer, u Izraelu žive mnogi narodi. Ali, interesantno je da i mnogi Palestinci osuđuju Hamas. Pogođeni su privreda, zemljoradnja, trgovina, turizam. Nisu svi Palestinci zavedeni fanatičnim kvazireligijskim vizijama raja nakon „šehidskog“ samožrtvovanja i ubijanja cionista (neovisno i o tome što su u pitanju nedužna djeca) niti su neprijatelji postojanja države Izrael. Naprotiv, mnogi žive dobro i u raskoši, čak i u samoj Gazi. Svojevremeno sam pisao da malo ko zna da u Izraelu, geografski tako maloj, a povijesno-arheološki nepreglednoj zemlji (samo 10% teritorije je istraženo) sinhrono živi više od dvadeset Izraela: arapski miroljubivi (slobodan i uglavnom bogat, unutar tzv. “Zelene linije” tj. pod izraelskom upravom), fanatični klero-radikalni (unutar tzv. okupiranih teritorija pod nazivom Juda i Šomron), Gaza – izolovani grad-država-rezervat ili svijet za sebe, zajednica Druza, zajednica Beduina (služe vojni rok u izraelskoj armiji), židovsko-sekularni, vjerski židovsko-ortodoksni, ruski, američki, protestantski, katolički, pravoslavni, ultra-militantno-cionistički, kibučko-komunistički, profiterski, politički, kockarski, narko-trafiking-mafijaški, čisto znanstveno-tehnološki, turistički, boemski… ima ih još, pored ovog kom ja pripadam koji je posljednji – izgubljeno ostrvo zalutalih.

O svakom od pomenutih dijelova neobične tvorevine koja se klacka na povijesnoj vjetrometini između osvajača i vijekovima prelazi iz ruku u ruke, moglo bi se napisati nekoliko tomova knjiga. Ali sada, dok izraelska avijacija dejstvuje u Gazi, bolje bi bilo da nisam bio vidovit kada sam najavio da se tamošnjim žiteljima približavaju jako loša vremena. Nisam siguran da mogu podijeliti mišljenje o sudbinskim prekretnicama, ali od prije nekoliko dana kad je svijet napustio Samuel Phillips Huntington, autor “Sukoba civilizacija”, počinjem pomišljati da se nakon sukoba uglavnom nacionalnih i mafijaških kartela ubrzano krećemo u susret sukobima religija, rasa, kasta. Ta tema za stanovnike Gaze čija stvarnost izgleda krajnje okrutno, irealno, iracionalno, nije trenutno toliko aktualna.Izraelci, globalno gledajući, predstavljaju čudan konglomerat mentaliteta, ali, u jednom su slični, ničeg se ne boje. Ne sjede oni samo „kao u kinu“ na uzvišenju u blizini Sderot. Jučer su uprkos upozorenjima mnogi izašli na tel-avivske plaže i sunčali se i kupali ignorišući sirene za uzbunu koje nalažu što hitnije traženje prvog zaklona. Čak su neki znatiželjnici prilazili sistemima za proturaketnu odbranu, kao da je u pitanju neka turistička atrakcija. U biti, bio i ostao, u određenom procentu, nepokoran i nediscipliniran narod.

Kliker.info :  Interesuje me vaše mišljenje o širem kontekstu aktuelnih sukoba ?

Hajnal  : Znam da je danas najteže biti objektivan, no, to nije teško kako se čini. Ako je neko human i pacifist, bilo koje vjere i nacije, mora osuditi nasilje, ubijanje civila, rušenje gradova, ma sa čije strane to poticalo. Nastojim prenijeti ono što sam vidim i znam, a manje se pozivam na informacije. Jedna od njih je da već šesti dan nema civilnih letova, pa kada bih i htio sada otići iz Izraela, ne bih mogao. Zato svu noć čujem vojne avione i detonacije raketa, na našu dosadašnju sreću, relativno udaljenih od nas. Neke vijesti će do javnosti stići i prije nego ih ja čujem, tako da se od mene možda mogu preuzeti samo kao potvrda. Površnom promatraču činiće se da je u pitanju rat između dva susjedna plemena, ali, na taj sukob itekako utiču velike sile koje su prijatelji samo sebi, a poznato je da je riječ o antisemitskim krugovima koji u suštini podvode Jevreje i Arape pod isti nazivnik i potpuno su indiferentni prema tragediji naroda, kako u Gazi, tako i u Siriji, Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Libiji, Ukrajini… Isti režiseri smrti inicirali su i podržavali genocid u Bosni.
 Kliker.info :  I na kraju, da li znate da je predsjednik RS Milorad Dodik jučer uputio pismo podrške Izraelu?

Hajnal :  Dodik je bezosjećajan, netaktičan, grub, bahat, nekulturan, silan, zlonamjeran i intelektualno potpuno ograničen čovjek, a budući da opet otvoreno negira genocid u Srebrenici i staje u zaštitu krvnika Karadžića i Mladića, to dovoljno govori o njemu. Njegove izjave su sasvim dovoljan materijal da se upotrijebe kao meritorne za pokretanje sudskog postupka protiv njega. Molim Vas, on kaže u vezi sa predloženim zakonom o sankcionisanju negiranja genocida, citiram, „mogu oni taj zakon objesiti mačku o rep“. Ovo liči na njega. Nedostojan je da se njemu lično obratim, ali se mogu pozvati na pisma koja sam pisao njegovom izraelskom meceni Šimonu Peresu. Dodik daje sebi za pravo da u ime RS, dakle, u ime jednog dijela Bosne, iskazuje podršku Izraelu u sadašnjoj situaciji. Ko je on? Kriminogeni narcisoidni megalomanski profiter i promoter ideologije genocida koji je odavno prekoračio svoja ovlašćenja i pojavljuje sa kao neko ko može dati i li ne dati podršku izraelskim vojnim akcijama protiv Hamasa. Čini samo nepopravljivu štetu ugledu Bosne i ugledu „svog“ naroda, u kom, siguran sam, ne misle svi kao on.

Halil Šetka(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Erko Sanjanin
    Erko Sanjanin 03 Januara, 07:17

    Jel’ se Dodik sastao sa nekim od Izraelskih zvaničnika?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku