hamburger-icon

Kliker.info

Mali Boswanac ponos Beča : Redžo iz Gornjeg Rahića prvi glas Bečkih dječaka

Mali Boswanac ponos Beča : Redžo iz Gornjeg Rahića prvi glas Bečkih dječaka

05 Juna
07:18 2010

Nakon što su iz svog Gornjeg Rahića morali u izbjeglištvo, porodica Eminović se skrasila u Beču. Nije im bilo lako, napatili su se i svašta su preživjeli. Danas je prezime Eminović itekako poznato i uvaženo u bečkim muzičkim krugovima, zahvaljujući 12-godišnjem Redži. Radosni su, sretni i ponosni zbog toga njegovi roditelji Halid i Mirsada i sestre Maida i Medina.

Život u internatu                     Kada je Redžo Eminović krenuo u prvi razred jedne bečke osnovne škole, odmah su nastavnici zapazili njegov raskošni muzički talent. Pozvali su njegove roditelje i objasnili da bi najbolje bilo da on ide u specijalizovanu školu gdje se posebno izučava muzika.Tako je i bilo, a onda su nastavnici naprosto natjerali Halida i Mirsadu da svom sinu Redži kupe klavir. I kupili su. Redžo je odmah angažovan u školskom „Šubertovom holu".Nije prošlo puno vremena i zapazili su ga voditelji najčuvenijeg svjetskog dječije hora „Bečki dječaci". Redžo je postao član tog hora i preselio je u internet. Danas je solista „Bečkih dječaka".Život u tom internetu je gotovo pa vojnički – ustajanje u 6,40 sati, od 11 do 13 su probe hora, a redovna nastava počinje u 13, 30  i traje do 19 sati. Dva puta sedmično po tri sata Redžo i ostali članovi „Bečkih dječaka" vježbaju sviranje na klaviru. Mjesečno jedan vikend provede s roditeljima.

Ljeto kod nane                     Hor „Bečki dječaci" ima 25 članova i radi se o dječacima sa svih strana svijeta – iz Japana, Australije, Filipina, Indije, Amerike, Tajvana, Austrije, Njemačke  Ja sam jedini Bosanac, a volio bih da nas je još – kazao je Redžo stranim medijima.Hor „Bečki dječaci" nekoliko mjeseci godišnje provede na turnejama po svijetu. Prošle godine više od dva mjeseca bili su na turneji po zemljama Latinske Amerike, nastupali su i u Tokiju gdje je japanski car za njih priredio specijalni ručak, a Redžo je sjedio pored njega, nedavno su gostovali u Švedskoj… Novembar i decembar rezervisan je za pripreme za čuveni Novogodišnji koncert u Beču koji prenose TV kuće cijelog svijeta.  Pripremili su i jednu operu u kojoj Redžo ima glavnu ulogu i ulaznice  su rasprodane mjesecima unaprijed! Iz svake zemlje u kojoj gostuje, Redžo obavezno šalje razglednicu svojoj nani Hankiji u Gornji Rahić. Nekada razglednice putuju i po nekoliko mjeseci.- Jedva čekam kraj jula kada nam počinje raspust da idem kod nane u Gornji Rahić. Tamo mi je najljepše – kazao je Redžo Eminović stranim novinarima. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku