hamburger-icon

Kliker.info

Malezijci traže naftu oko Tuzle

Malezijci traže naftu oko Tuzle

08 Jula
21:22 2008

Kompanija u vlasništvu malezijskog biznismena Džozefa Vidžaja Kumara (Joseph Vijay), inače bliskog prijatelja bivšeg premijera te zemlje Mahatira Muhameda (Muhammed), ozbiljno je zainteresirana za istraživanje naftih rezervi u BiH. Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio sam Kumar tokom obilaska ranije urađenih istražnih bušotina u okolici Tuzle.

Ozbiljne informacije

Njega je do mjesta na kojem nafta izvire iz zemlje odveo prognanik Mevludin Bilalić, nastanjen nekoliko stotina metara dalje.

– Prije godinu smo dobili ozbiljne informacije o naftnim rezervama na ovom području. Od tada traju pripreme i prikupljanje informacija ne samo iz BiH nego i drugih dijelova svijeta. Prije godinu smo poslali i prijedlog Vladi FBiH i zatražili odobrenje da uradimo istraživanja na području oko Tuzle – kazao nam je Kumar.

On se jučer u Tuzli susreo s premijerom TK Enesom Mujićem, ljudima s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli te s načelnikom općine Jasminom Imamovićem, s kojim je obišao područje naselja Bare, gdje se nalaze istražne bušotine iz daleke 1913. godine.

– I od njih smo zatražili podršku, tako da bismo u bliskoj budućnosti mogli uraditi istraživanje. Vjerujem da je to dobro ne samo za ovo područje nego i za cijelu BiH – kazao je Kumar, koji će se danas sastati i s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem.

Kumar kaže da dosadašnji podaci koje su prikupili Malezijci govore da, definitivno, postoje opravdani razlozi za istraživanje nafte u BiH.

– Vjerujemo da samo na području Tuzle u prvoj godini istraživanja treba uraditi tri bunara. Za to je potrebno između 80 i 90 miliona dolara – kazao je Kumar.

U prednosti smo nad drugima

Malezijski biznismen upoznat je da su prije nekoliko dana na području TK boravili i stručnjaci iz britansko-kanadskih firmi, također zainteresiranih za istraživanje nafte.

– Mi vjerujemo da smo u prednosti, jer smo ovaj projekt počeli raditi prije godinu. Sakupili smo informacije od svih agencija širom svijeta, od Velike Britanije do SAD. Imamo i registriranu firmu u BiH, "Tara-Drina", koja već godinu uspješno posluje – ističe Kumar.

Brza reakcija

– Ohrabruje što su se biznismeni iz raznih dijelova svijeta zainteresirali za moguća ležišta nafte na području Tuzle i BiH. Očekujemo da će nadležne vlade zauzeti odgovarajući stav. Definitivno sa svih nivoa treba brzo reagirati i Općina Tuzla spremna je da to uradi u okviru svojih nadležnosti – kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku