hamburger-icon

Kliker.info

Mala vatra,a velika šteta : Požar u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Mala vatra,a velika šteta : Požar u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

21 Augusta
16:30 2016

pozarpof5U pravoslavnoj crkvi u sarajevskom naselju Pofalići jutros je izbio požar koji je srećom ubrzo ugašen i povrijeđenih nije bilo.

„Oko 8.10 sati primijećen je požar, lokalizovan je oko 8.25 sati. Najvjerovatnije je u pitanju paljenje otvorenim plamenom, dakle namjerno zapaljeno. Uslijediće nalaz vještaka protupožarne zaštite“, rečeno je danas u MUP-u Kantona Sarajevo.

Sveštenik Čedomir Đelmo istakao je da sumnja da je kroz prozor ostave Hrama Preobraženja Gospodnjeg ubačena zapaljiva materija, te je napomenuo da se od 2000. godine desilo oko 40 napada na ovu crkvu.

„Oko osam sati ujutro smo radnica, moja supruga i ja otvorili crkvu radi pripreme za svetu liturgiju i vidjeli da je crkva puna dima. Onda smo utvrdili da je u ostavi crkvenoj velika vatra. Pozvali smo policiju, brzo je reagovala, pozvala vatrogasce i vatra je ugašena“, kazao je Đelmo.

Naglasio je da je napravljena velika šteta jer su u ostavi imali kosilice, alat, velike merdevine, te da samo kosilica košta oko 3.000 KM.

Rekao je da je izvršen uviđaj, te da čekaju zvanične rezultate istrage, ali je pojasnio da su daske sa vanjske strane prozora bile porušene, a bile su postavljene upravo nakon ranijih provala, te prozor nije imao staklo nego šipke i fiksirane daske.

„Daske su bile porušene, neke su izgorjele, a neke nisu jer je vatra bila ugašena. Moja je pretpostavka da je požar izazvan sa spoljne stane, ali ne bih želio prejudicirati stvari jer se nadamo da će istraga utvrditi šta i ko je izazvao požar“, napomenuo je Đelmo.

Podsjetio je da od prije nekoliko godina postoje dvije policijske kamere, ali da nemaju uvida u snimke i nisu vidjeli neke koristi od njih.

Dodao je da im je u subotu bio isječen i šator koji su koristili za Sveto Preobraženije.

Istakao je pak da je od dosadašnjih 40-ak napada malo toga istraženo, te da sada dobijaju izvještaj da je zastario slučaj iz 2000. godine.

„Ako se bude radilo tako, za nekih deset ili 15 godina možemo očekivati izvještaj o ovom paljenju. Ovo što se jutros desilo je jako ozbiljna stvar. Mogla je biti mnogo gora situacija i nadamo se da će ovoga puta zaista detaljno istražiti“, apelovao je Đelmo dodavši da je teško bilo koga optužiti i da se nada da će javnost vrlo brzo znati ko stoji iza ove paljevine.

„Crkva je puna vrijednih knjiga i starog materijala i da se kojim slučajem požar proširio, desila bi se katastrofa“, rekao je Đelmo podsjetivši da je ova crkva stara 76 godina i da se ovdje za Preobraženje okupljaju ne samo pravoslavci nego i drugi narodi, kao što je bio slučaj u petak, te da su svi dobronamjerni dobrodošli.

„Previše je učestalo da bi bilo slučajno. Požar se desio ovdje gdje nije bilo kamere. Sreća pa vatra nije došla do svijeća“, smatra vjernik Đorđe Knežević.

Milivoje Čavarkapa, predsjednik Udruženja „Povratak“ kojeg smo zatekli pred crkvom, kazao je da je „ovaj čin paljenja nakon slave svetog Preobraženja veoma uzbudio građane srpske nacionalosti“, te da su to učinili vandali.

„Ovaj čin nisu učinili nikako vjernici jer ovo su ljudi koji pripadaju kriminalnom miljeu, političarima koji žele po svaku cijenu da dižu tenzije između naroda. U Sarajevu, u BiH, nema života bez tri zajednička naroda da žive. Ako neko misli da ovakvim činom stvara nešto drugo onda će doći do nažalost velikih etničkih podjela ili ne daj bože do nekog krvoprolića između tri naroda“, poručio je Čavarkapa.

Rekao je da je ovo poruka da Srbi nisu poželjni u Sarajevu i FBiH kao konstitutivni narod, te da ne treba zanemariti da su se slučajevi oštećenja, zapaljenja i pljački crkvi desili i u Binježevu, Kaknju, Visokom, Blažuju.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku