hamburger-icon

Kliker.info

Maksimalna fleksibilnost i anonimnost : Nevada – idealno mjesto za skrivanje novca

Maksimalna fleksibilnost i anonimnost : Nevada – idealno mjesto za skrivanje novca

10 Aprila
07:22 2016

lovakofer3Poreske oaze su obično egzotična mjesta: britanska Djevičanska ostrva, Sejšeli i – američka savezna država Nevada. To ne treba da čudi jer su Sjedinjene Američke Države idealno mjesto za skrivanje novca.

Ako se radi o sakrivanju pravog imovnog stanja, onda svi prvo pomisle na Švajcarsku, Luksemburg, Kajmanska ostrva. Međutim, prema saznanjima koja potiču iz „Panamskih papira“, ta mjesta nisu na listi deset najtraženijih poreskih oaza svijeta. Jedna američka država, Nevada, jeste na toj listi. Ona spada u najomiljenija svjetska odredišta za ‘bunkerisanje’ novca.

Azil za tajnu imovinu

„Nevada se svjesno nudila inostranstvu kao mjesto zamagljivanja porijekla imovine“, kaže Džejson Šermanom, profesor na univerzitetu Grifit u Australiji. On se naučno bavi temom utaje poreza širom svijeta. Profesor Šerman je iznenađen da Nevada nije u javnosti poznatija kao poreska oaza. Pustinjska država sa kockarskim rajem Las Vegasom onim ljudima koji žele da sakriju tok svog novca nudi maksimalnu fleksibilnost i anonimnost uz ograničeno jemstvo.

„Nevada je izuzetno omiljeno mjesto za fondove kojima upravljaju bordovi povjerenika“, kaže američki stručnjak za poresko pravo Piter Koterćeanu, koji za advokatsku kancelariju „Anaford“ iz Ciriha savjetuje bogate klijente. „Pod plaštom Amerike kao najveće ekonomske sile svijeta, Nevada izgleda kao ozbiljnije mjesto od ozloglašenih tropskih ostrva, a ima oštrije propise o tajnosti porijekla novca i posjeda“, konstatuje Šerman.

Sjedinene Američke Države ne žele sporazum

Nevada je pri tom jedinstvena jer javno ističe kako ne želi da sarađuje sa saveznim vlastima. Ali čak i da nije tako, Vašington na međunarodnom planu želi da suzbije poreske oaze, ali kod kuće primjenjuje potpuno drukčija mjerila. Jedan zakonski akt (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) prinudio je sve strane banke i fondove da američkim saveznim vlastima stave na raspolaganje imena i adrese vlasnika računa. Ali, Vašington do sada odbija da uvede ista pravila za strance koji imaju račune u Sjedinjenim Američkim Državama.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je prije dvije godine predložila kako da se poveća transparentnost u odnosu između poreskih vlasti i stranih vlasnika računa. Multilateralnom sporazumu koji je potom razrađen pristupile su skoro sve poreske oaze, ali Sjedinjene Američke Države to odbijaju. „Zvanično Vašington tvrdi da nema razloga za pristupanje sporazumu. Navodno su bilateralni sporazumi dovoljni“, kaže Omri Merijen, međunarodni ekspert za poreska pitanja sa Kalifornijskog univerziteta.

Kongres blokira transparentnost

„Smatram, međutim, da je američka vlada pod velikim političkim pritiskom kada je riječ o predočavanju finansijskih poslova“, dodaje Merijen, objašnjavajući da su republikanci u Kongresu donosili prijedloge da se ukine FACTA. Čak su tužili Vladu koja je željela da predloži propise o transparentnosti sa argumentom da se radi o povredi privatne sfere, u koju prema njima spadaju i finansije. Pošto su skoro sve poreske oaze uvele međunarodni standard o transparentnosti Sjedinjene Američke Države su izbile na sam vrh liste zemalja koje potpomažu sakrivanje imovinskog stanja i novca.

„Sada upravo tako stoje stvari“, kaže Koterćeanu. „Na početku je izgledalo kao da će se i druge zemlje usprotiviti mjerama kojima se uvodi transparentnost finansijskog poslovanja. Međutim, nakon pristanka Švajcarske, Singapura i ofšor-ostrva, odjednom su Sjedinjene države ostale jedina velika sila koja se protivi sistemu transparentnosti. Tako Sjedinjene Američke Države postaju nova destinacija za premještanje posjeda, legalno ili ilegalno“.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Disney
    Disney 15 Decembra, 06:25

    I was seirously at DefCon 5 until I saw this post.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku