hamburger-icon

Kliker.info

Makedonski odgovor Macronu i Briselu : Zaev poručio EU da će zamrznuti dio sporazuma s Grčkom

Makedonski odgovor Macronu i Briselu : Zaev poručio EU da će zamrznuti dio sporazuma s Grčkom

30 Oktobra
03:22 2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odgađanje početka pristupnih pregovora Evropske unije sa Sjevernom Makedonijom dovodi u rizik  Prespanski sporazum.

“Tačnije, to znači da će dijelovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Sjeverna Makedonija biti blokirani i neće moći biti provedeni”, naveo je Zaev u intervjuu za Euronews na grčkom jeziku, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koji su Makedonija i Grčka potpisale 17. juna 2018. tijesno povezani s napretkom Sjeverne Makedonije ka učlanjenju u EU.

“Neki članovi bit će zamrznuti jer ne mogu biti provedeni. Pokušat ćemo ih provesti, ali su obje stvari povezane”, rekao je Zaev.

‘Kad Balkan ima problem, onda ga ima i Evropa’

Ipak, u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji alternativa i da će se bez Evropske unije “oni izgubiti u tamnici”.

“Nemamo alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude ne daje nam demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svjetlost zvjezdica na zastavi Evropske unije ugasi, bit ćemo u tamnici. I možemo se izgubiti u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogodno tlo, oni će nanijeti ogromnu štetu cijelom Balkanu. A kad Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem”, zaključio je Zaev.

Prespanskim sporazumom Makedonija i Grčka riješile su desetljetni spor o imenu Makedonije. Sporazum je predvidio da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njeno učlanjenje u NATO i Evropsku uniju.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku