hamburger-icon

Kliker.info

Majke Srebrenice: Politička pozadina presude

Majke Srebrenice: Politička pozadina presude

24 Marta
16:16 2016

MuniraS1„Nadamo se da će Tužilaštvo u Hagu pripremiti bolje dokaze, da će se dokazati da se nije desio samo genocid u Srebrenici, nego i drugih sedam opština“, rekla je za Al Jazeeru predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić, nakon što je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

Dodala je da su u Potočarima ubijeni nevini ljudi, “bebe, žene, civili koji su došli u Potočare da traže spas”.

“Među njima i moj sin i muž, svi su nevino ubijeni, Tužilaštvo mora dokazati optužnicu i unijeti malo više argumenata. Zločinac Karadžić je bio u dobroj saradnji sa Bearom, Tolimirom, koji su dobili doživotne kazne i koji su osuđeni za genocid. Mislim da je Sud imao malo političke pozadine, s koje strane – ja kao žrtva to ne mogu odgovoriti”, rekla je Subašić.

Presuda Karadžiću

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina -Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku