hamburger-icon

Kliker.info

Macron ugostio Putina : Međunarodni problemi se ne mogu riješiti bez Rusije

Macron ugostio Putina : Međunarodni problemi se ne mogu riješiti bez Rusije

29 Maja
22:14 2017

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu, istakao da se nijedno globalno pitanje ne može razmatrati bez učešća Rusije.

“Nijedno međunarodno pitanje se ne može razmatrati bez dijaloga s Rusijom. Stoga, s Rusijom priželjkujem još snažniju saradnju u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Macron na konferenciji za medije nakon održanog sastanka.

Dodao je da su na sastanku, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o najvažnijim globanim pitanjima, uključujući i dešavanja u Siriji i Ukrajini.

“Nefunkcionalne države u regionu predstavljaju posebnu prijetnju demokratiji”, rekao je Macron, dodajući kako je potrebno nastaviti tragati za rješenjima u ratom pogođenoj Siriji.

Naglasio je također da je neprikosnoveni prioritet Pariza u Siriji borba protiv terorizma, napominjući da je potrebno sačuvati stabilnost u toj zemlji te što prije početi s procesom političke tranzicije.

Dodao je da je vrlo važno osigurati dostavu humanitarne pomoći u Siriji te spriječiti upotrebu hemijskog oružja.
“Francuska će se usprotiviti svakom obliku upotrebe hemijskog oružja”, kazao je Macron, te na kraju poručio da će Pariz intenzivirati politička partnerstva s Moskvom.

Putin je istakao kako mu je predsjednik Macron predložio da ruski i francuski stručnjaci obave uzvratne posjete te da se formira radna grupa koja će tragati za rješenjima za sirijsku krizu.

“Vjerujemo da se, uklanjanjem države, u Siriji neće moći voditi borba protiv terorizma”, rekao je Putin.

Na novinarsko pitanje o ukrajinskoj krizi, Putin je kazao da je potrebno ukloniti sve ekonomske sankcije uvedene Moskvi.

“Potrebno je ukloniti sve ekonomske sankcije uvedene Rusiji. Sankcije ne mogu doprinijeti rješenju krize u Ukrajini”, naglasio je Putin.

Dva lidera su danas otvorila izložbu u čast 300. godišnjice posjete Francuskoj ruskog cara Petra Velikog koja se dogodila 1717. godine.Ruski predsjednik se nalazi u zvaničnoj posjeti Parizu na poziv predsjednika Macrona.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku