hamburger-icon

Kliker.info

Luke Coffey : “Sumnjam da će Trumpova adminsitracija promijeniti politiku prema Kosovu”

Luke Coffey : “Sumnjam da će Trumpova adminsitracija promijeniti politiku prema Kosovu”

04 Augusta
07:03 2018

Prilikom nedavne posjete Washingtonu , premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dali su gotovo istovjetne izjave o spremnosti Trumpove administracije da sasluša argumente Srbije povodom statusa Kosova.Luke Coffey  iz fondacije “Heritage ” bliske republikancima je skeptičan da će nova administracija promijeniti dosadašnju politiku SAD prema Kosovu.

On podsjeća – Kosovo je priznalo 113 članica Ujedinjenih nacija, uključujući SAD.

“Ne vjerujem da će doći do promjene politike u odnosu na prethodnu američku administraciju. Kada pogledate, svi članovi Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Trumpovoj Bijeloj kući, uključujući šefa Johna  Boltona, podržavaju NATO kampanju i američku ulogu na Kosovu. Jedina novina sastoji se iz refokusiranja na ukupni Zapadni Balkan, gdje se javljaju novi izazovi, i kako se to odražava na bezbjednosne interese SAD.

Nije riječ samo o ruskom uticaju u regionu, već i pojačanom djelovanju Kine, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Katara, pojedinih evropskih zemalja. Neki od tih uticaja su pozitivni, drugi nisu. Za Ameriku, glavni cilj su čvrstina, bezbjednost i ekonomski prosperitet regiona u kojem i dalje ima dosta nedovršenog posla”, kaže Coffey.

Amerika je uložila mnogo u bezbjednost i stabilnost regiona proteklih godina, ocenjuje Luke Coffey.

“Desetine hiljada američkih vojnika služilo je na Balkanu. Američki poreski obveznici izdvojili su znatna sredstva za obnovu tih zemalja, u našem interesu je njihov dalji prosperitet.”

Međutim, na tom putu u slučaju Srbije isprečilo se nekoliko faktora, kaže naš sagovornik. Jedan od njih je nerazjašnjena bezbjednosna uloga Rusije u Srbiji, a posebno ruskog Humanitarnog centra u Nišu, za koji Amerikanci vjeruju da više liči na rusku vojnu bazu nego na nešto drugo.

Uopšte se ne zna čemu tačno služi ruski centar u Nišu. Kada bi se znalo više, možda ne bi bilo tolikih tenzija” , zaključuje  Coffey.

Rusija očigledno koristi Srbiju kao svoje uporište na Balkanu, kaže Coffey , ističući da bi sve bilo bolje da se Rusija pridržava međunarodno prihvaćenih normi, ali to nije slučaj.

“Da Rusija nije preduzimala invaziju i okupaciju svojih susjeda; da nisu trovani nevini civili u Engleskoj; da ne pomaže Iran u njegovim nedjelima na Bliskom Istoku, da poštuje međunarodne norme – ne bi bilo razloga za nagađnja o tome kakvi su to odnosi između Srbije i Rusije. Međutim, Rusija na području Balkana radi sve obrnuto, uključujući pokušaje podrivanja suvereniteta Crne Gore i Bosne i Hercegovine.”

John  Bolton, predsjednikov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, vjerovatno je ministru Dačiću prenio da ukoliko Srbija želi da se pridruži evro-atlantskoj zajednici demokratija, srpsko vođstvo treba da ograniči odnose sa Rusijom i to objasni srpskoj javnosti, kaže Coffey.

“Treba da uklone sve što je štetno po interese Srbije u odnosu na Rusiju, da objasne koji je pravi put ka evropskoj integraciji. Postoji razlika između parola o pridruživanju Evropi, i sprovođenja istinskih reformi koje vode ka tom cilju.”

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku