hamburger-icon

Kliker.info

Lozančić, Krišto, Slezak i ostali založili imovinu za Čovića

Lozančić, Krišto, Slezak i ostali založili imovinu za Čovića

01 Decembra
18:51 2006

Obrana Dragana Čovića danas će uložiti novu žalbu zbog pritvora jer je Apelacijsko vijeće državnog Suda u svom rješenju istaknulo da nema mogućnosti razmatrati novih 12 jamstava bliskih prijatelja Čovićeve obitelji. Podsjetimo, dvanaest osoba je založilo svoju imovinu kao jamstvo za puštanje na slobodu Dragana Čovića.
Prijatelji koji su založili svoje stanove za puštanje Čovića, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili od osoba bliskih HDZ-u BiH, su aktualni predsjednik Federacije Niko Lozančić, koji obnaša dužnost predsjednika HDZ-a BiH, federalna ministrica pravosuđa i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, zatim premijer HNŽ-a Miroslav Ćorić, mostarski poduzetnik Dinko Slezak, nekadašnja ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mila Gadžić, član Središnjeg odbora HDZ-a Vlado Čuljak, bivši zamjenik federalnog revizora Brana Kolobarić, članica Komisije za procjenu imovine poduzeća Soko Jelka Miličević, nekadašnji predsjednik mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a BiH Ante Vidačak, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Rade Bošnjak, ravnatelj Kliničke bolnice u Mostaru Ante Kvesić te još jedna osoba iz Ljubuškog čiji identitet nismo uspjeli doznati. “Dali smo takva jamstva da je dvanaest obitelji, prijatelja Dragana Čovića, spremno založiti svoje stanove kako bi on bio pušten na slobodu”, kazao nam je odvjetnik Josip Muselimović koji zajedno sa Zdravkom Rajićem priprema novu žalbu. Muselimović jučer nije htio iznositi imena osoba istaknuvši da će to biti poznato kada bude razmatrana žalba pred Prvostupanjskim vijećem državnog Suda.
Jedan od razloga zašto prethodna žalba nije prihvaćena, prema Muselimoviću, jest i promjena sastava Apelacijskog vijeća. Tako je u odnosu na prethodno vijeće, u čijem su sastavu osim Vlade Adamovića, kao predsjedatelja, bila i dvojica stranaca, u novom vijeću bio samo jedan stranac i dvoje domaćih sudaca, što i nije uobičajena procedura. Međunarodni sudac koji je bio i u jednom i u drugom sastavu Apelacijskog vijeća je Dauster Manfred koji je, prema Muselimovićevim riječima, ispred OHR-a podnio kaznenu prijavu u predmetu “Čović i ostali”. U biografiji tog suca, između ostalog, stoji da je u kolovozu 2000. bio voditelj Antikorupcijskog odjela Ureda visokog predstavnika u našoj zemlji. Druga dvojica sudaca u posljednjem sazivu Apelacijskog vijeća su Azra Miletić kao predsjedavajuća i Miloš Babić kao član Vijeća. Osim sastava Vijeća, Muselimović ističe da je u ovom predmetu do sada bilo šest tužitelja, a prema njegovim tvrdnjama, tužitelj Jonathan Rattel je smijenjen s ovog predmeta. Osim njega, prema odvjetnikovim riječima, bili su Mats Matson, Eric Larrson, Drew Engel, John McNair i Peter Korneck. Kako je istaknuo, nepobitna je činjenica da je tužitelj koji je podigao optužnicu Mats Matson napustio predmet, kao i sudac koji je započeo postupak.
Najnovija žalba na pritvor Dragana Čovića je treća po redu. Prva je uslijedila odmah nakon određivanja pritvora i tada su kao jamstva za puštanje iz pritvora ponuđeni Čovićev stan u Mostaru te obiteljska kuća u Širokom Brijegu. U drugoj žalbi je ponuđena i izjava njegove supruge da se pod hipoteku stavi njezina imovina kako bi on bio pušten iz pritvora.

(Dnevni list) 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku