hamburger-icon

Kliker.info

Lordan Zafranović : Dvadeset godina nakon tog strašnog rata i užasa sve mi se čini, i imam strah, da ništa još nije završeno !

Lordan Zafranović : Dvadeset godina nakon tog strašnog rata i užasa sve mi se čini, i imam strah, da ništa još nije završeno !

04 Aprila
06:53 2015

LordanZ1Režiseru  Lordanu Zafranoviću uručena je regionalna nagrada „Centra za medije Ranko Munitić”. Kako je obrazloženo, proslavljeni sineasta nagrađen je za ogroman doprinos jugoslovenskoj kinematografiji kratkometražnog i dugometražnog filma.Na svečanosti u Beogradu Lordan Zafranović osvrnuo se na budućnost sedme umjetnosti.

“Naš film raspao se skupa sa zemljom koja se raspala. Zapravo na vrhuncu jedne civilizacijske situacije koju je imala ondašnja Jugoslavija najedanput se sve to skupa raspalo, i nepovratno je otišla jedna kinematografija koja je zaista bila na visokom svjetskom nivou. Danas, na sreću, film je jedini koji pokušava da spoji bivše kulturne centre. Tako da je on ipak nešto što je, u tom smislu, ispred svih. Mada, naravno, sve ostalo na prostoru bivše Jugoslavije gotovo je identično. Jednostavno više filma nema”, konstatovao je Zafranović.

Odgovarajući na pitanje RSE o aktuelnom trenutku, nacionalizmima i uzburkanim odnosima u regionu, Zafranović je rekao da je sve što se dešava posljedica prethodnih decenija.

“Mi se još nismo oslobodili prašine od potresa, a kamo li da smo počeli sređivati stvari. Dvadeset godina nakon tog strašnog rata i užasa sve mi se čini, i imam strah, da ništa još nije završeno. I da tu još uvjek ima određenih stvari koje je napravila jedna ubitačna propaganda. Danas, da imam novca i mogućnosti, ja bih pokrenuo to da se Haški tribunal počne baviti sa direktorima i urednicima televizija i radija iz tog vremena. Onima koji su u to vrijeme bili u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, ne znam gdje sve… Jer oni su izgradili jednu nevjerovatnu, posebno pogubnu za najmlađu generaciju, ubitačnu propagandu mržnje”, ocijenio je Zafranović.

Regionalnu nagradu „Centra za medije Ranko Munitić” Zafranoviću je dodijelio žiri u kom su bili Dušan Makavejev, Janko Baljak, Veljko Krulčić, Igor Galo i Zorica Jevremović Munitić. Ranko Munitić bio je ugledni filmski kritičar, teoretičar i istoričar, filmski scenarista, publicista i jedan od najboljih poznavalaca stripa i animacije u bivšoj Jugoslaviji.

Lordan Zafranović rekao je da mu je priznanje koje nosi ime Ranka Munitića najdraže u karijeri.

“Jer dolazi od ljudi koje strahovito cijenim. Neki od njih su mi bili uzor još iz mojih amaterskih dana, pa sve do danas. Makavejev je prošao sličan put kao i ja. A Ranko je bio jedna moja posebna slabost, naravno i ja njemu, jer zajedno smo nekako počeli. On je svojim člancima otkrio čitav taj mediteranski spektar autora koji su na sve nas, govorim o krugu splitske škole amaterskog filma pa kasnije i profesionalnog filma, ostavili veliki utisak. To su italijanski i španjolski autori, naročito Antonioni koji je u to vrijeme za neke bio apsolutno nerazumljiv. Ranko je to nama dešifrirao i približio nam je tu njegovu kinematografiju. I od tada do danas smo ostali pod uticajem te vrste filma”, naveo je Zafranović.

Centar za medije Ranko Munitić otvoren je u aprilu 2012. u Beogradu u prostoru u kom je živio i stvarao čuveni filmski kritičar. Regionalnu filmsku nagradu koja nosi njegovo ime do sada su dobili Nedeljko Dragić, Puriša Đorđević i Dušan Makavejev.

Zoran Glavonjić (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku