hamburger-icon

Kliker.info

Ljubić: Izborna komisija ima cilj da se HDZ-u 90 onemogući učestvovanje u vlasti

Ljubić: Izborna komisija ima cilj da se HDZ-u 90 onemogući učestvovanje u vlasti

09 Decembra
01:25 2006

On smatra  da je donošenje ovog zaključka politički motivirano i da je  njegov krajnji cilj da se Hrvatskom zajedništvu HDZ 1990 i Koaliciji za jednakopravnost HSP Đapić – dr. Jurišić – NHI onemogući učešće u vlasti u F BiH i na državnoj razini.

Podsjetimo, Skupština ZHK u kojoj većinu ima Hrvatsko zajedništvo HDZ 90, Koalicija za jednakopravnost i Radom za boljitak, ranije je izabrala u Dom naroda F BiH svoje kadrove i to: Branka Ćorluku, Milenka Bandura i Miroslava Galića

– U međustranačkim dogovorima ranije je postignuta suglasnost da će kada su u pitanju «hrvatski partneri», kriteriji za ulazak u vlast na entitetskoj i državnoj razini biti veći broj poslanika u Domu naroda. Sve dok su snage koje stoje iza ovakvog zaključka CIK-a bile sigurne da HDZ BiH ima  većinu u Domu naroda, sve je bilo uredu. Kada je postalo evidentno da mi imamo većinu, krenulo se sa  nelegalnim radnjama. Dakle, osnovni je cilj da se HDZ 90 i njegovi partneri spriječe da učestvuje u formiranju vlasti, što znači da je potez CIK-a politički motiviran. Ko zna šta nas dalje čeka u negiranju demokratske volje građana i naroda ove zemlje – rekao je Ljubić.

On je dodao da  ovakav zaključak CIK-a predstavlja direktni pokušaj «dovođenja na vlast onih snaga  koje imaju za cilj provođenje ustavnih promjena na štetu hrvatskog naroda u BiH», iako  Hrvatsko zajedništvo i koalicija za jednakopravnost  imaju izborni i narodni legitimitet izražen kroz  broj hrvatskih zastupnika u većinski hrvatskim kantonima.

Inače, u Zaključku CIK-a navedeno je da provjerom izbornih rezultata utvrđeno da Skupština Zapadno-hercegovačkog kantona nije ispoštovala član 10.11 Izbornog zakona BiH, jer nije omogućila svim strankama koje su zastupljene u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih  ili svakom članu tih klubova da predloži jednog ili više  kandidata na listi za izbor poslanika tog kluba  iz ovog kantona u Dom naroda. Ljubić je to demantirao  i naveo da predstavnici HDZ BiH iz njima znanih razloga nisu uopće bili na konstituirajućoj sjednici Skupštine kada su se birali poslanici za Dom naroda F BiH, te da su svojom voljom odbili koristiti prava dana Izbornim zakonom BiH. Ljubić je najavio žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH i do njihove odluke Skupština ZHK neće ispoštovati zahtjeve CIK-a

(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku