hamburger-icon

Kliker.info

Listo : Na glavu skačem zbog ljubavi, novac me ne isteresuje

Listo : Na glavu skačem zbog ljubavi, novac me ne isteresuje

20 Jula
22:52 2009
 

 

Lorens Listo (Foto: RTM.ba)

 

 Čim je prvi put, prije devet godina, skočio sa građevine neimara Hajrudina, Lorens Lora Listo skrenuo je pažnju na sebe. Tradicionalnu lastu već treću godinu zaredom izvodi besprijekorno. Elegantno i profinjeno, baš poput leta lastavice u predvečernjim satima iznad Neretve, Listo izvede skok od kojeg i Mostarcima zastaje dah. Ovaj višestruki pobjednik skokova sa Starog mosta branit će sljedeće nedjelje titulu u disciplini skokova na glavu. Za to se, kaže Lorens, priprema tokom cijele godine.

teretani            „U teretani sam svakog dana, a potom slijedi trčanje. To zovem suhim treninzima. No, već od 1. maja počinjem skakati sa 12 i 15-metarskih skakaonica, a ponekada i sa mosta. Koliko mi vrijeme dozvoljava, odazivam se i na druga takmičenja u regionu", govori ovaj 30-godišnjak.Za Lorensa je specifično to što sa Starog mosta nikada nije skočio na noge. Ističe da je skok na glavu mnogo više zahtjevan i izazovan. „Jednostavno, riječ je o adrenalinu. Doduše, i lasta mi je nekako ljepši skok, a s obzirom na to da popriličan broj Mostaraca skače na noge, na glavu svega možda nas četvorica, onda mi je to još više privlačno", kaže Listo.Poštujući tradiciju skakanja za novac, koja je, kaže, duga 500 godina, ovaj Mostarac naglašava kako  svoj skok nikada ne bi naplatio.„Na glavu skačem zbog ljubavi i nema tih para zbog kojih bi to učinio. Također, iako sam skakao za mnoge političare i estradne ličnosti, za 90 posto naših zvaničnika ne bih skočio isključivo zbog situacije u koju su doveli našu zemlju, a posebno moj grad", govori Listo.

Fatalna greška                Kaže da će ga već ujutro sljedeće nedjelje početi šibati adrenalin. Držat će ga i tokom ljekarskog pregleda, dolaska na most… No, kada pređe ogradu i čuje svoje ime, zaboravi na publiku, raju, baš na sve. „Skoku se posvećujem sto posto, jer je dovoljna samo sekunda da dođe do povrede, loma ruke, vrata… Nema mrdanja. Onako kako se odraziš od mosta, takav moraš ostati, maksimalno utegnut, jer samo jedan pokret može značiti fatalnu grešku", ističe hrabri skakač.Smatra da sa kamenog polumjeseca može skakati još dosta godina, a čim dođe neko protiv koga ne bi imao šansu da osvoji prvo mjesto, odustat će, jer mu, kako kaže, drugo i treće mjesto ništa ne znače.

Uskoro vjenčanje           Lorens je sa djevojkom Dijanom u vezi duže nego što skače sa Starog mosta. Iako je zbog atraktivnog izgleda stalno na meti djevojaka, Dijani je, ističe skakač, poklonio svoje srce. Otkriva nam da će njih dvoje uskoro stati i pred matičara.   „Mirsad Deda Pašić je najpoznatiji mostarski skakač na noge, a Emir Balić na glavu. Njih dvojica su žive legende. Nikada ih niko neće moći nadmašiti. Izuzetno ih poštujem", kaže Listo. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku