hamburger-icon

Kliker.info

Bosanska ljepota i pamet : Nekad bila izbjeglica, a sada je ministrica

Bosanska ljepota i pamet : Nekad bila izbjeglica, a sada je ministrica

01 Novembra
06:11 2015

Aida44Najmlađa ministrica u povijesti švedske demokracije s roditeljima je izbjegla iz Foče kad joj je bilo samo pet godina. Na prošlogodišnjim izborima postala je ministrica jednog od najvažnijih resora u švedskoj vladi. Izbjeglica Aida Hadžialić postala je ministrica obrazovanja.

Iako kao socijaldemokrat nije uspjela ući u švedski parlament,  premijer Stefan Löfven ponudio joj je ministarsko mjesto. To i ne čudi jer je mlada Aida aktivna u politici od svoje 16 godine.Tada je pristupila Socijaldemokratskoj uniji. Bilo je to odmah  nakon ubistva švedske premijerke Ane Lundh i bio je to njezin jasan odgovor na taj nezapamćen zločin. Premijerku Lundh je u robnoj kući u centru Stockholma izbo nožem Mijailo Mijailović iz Srbije i osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Među 10 najtalentiranijih ljudi u Švedskoj

Aida je završila gimnaziju s najboljim mogućim ocjenama i imala je ponudu studirati na Oxfordu i Camebridgeu. Odlučila se za studij prava na švedskom univerzitetu Lund. Na fakultetu je postigla vrhunske rezultate, diplomirala je 2010. godine i odmah je, sa samo 23 godine, izabrana za zamjenicu gradonačelnika Halmstada. Po izboru časopisa “Vekans Afarer” za 2013. godinu bila je na desetom mjestu od 101 supertalentirane osobe u Švedskoj. Stoga ne čudi što je švedski premijer donio takvu odluku.

–  Radit ću da Švedska ima najbolje škole u svijetu, prije svega kroz ulaganje u nastavnike. Sva istraživanja pokazuju da je ključ znanja i dobrog školskog rezultata u pametnim nastavnicima – izjavila je nakon preuzimanja  funkcije ministrice obrazovanja prošle godine. U švedskoj vladi je inače, 50 posto žena i 50 posto muškaraca.

Njezin uspjeh oduševio je ne samo Šveđane nego i ljude u Bosni i Hercegovini koji s ponosom komentiraju: Em lijepa, em pametna, em Bosanka!

– Ja radim za švedsku vladu, ali nadam se da mogu biti dobar ambasador BiH i čitave regije, svih ljudi koji žele ići naprijed, biti konstruktivni, biti dio Europe – rekla je lijepa i pametna Aida koja održava tijesnu saradnju s bosanskom dijasporom u Švedskoj i građanskim udruženjima koja potiču prijateljstvo i saradnju Švedske i BiH. No njezin odlazak iz Bosne ratne 1992. nije bio niti malo lagan.

– Moji roditelji su imali velike planove za budućnost, ali sve to je nestalo kada su naše fotografije izgorjele – rekla je Aida

Ovoj uspješnoj Bosanki hobi je fotografija, omiljeni film je “Engleski pacijent”, a pisac Ernest Hemingway. Voli slušati Chopina i Aliciju Keys.

(Kliker.info-The Bosnia Times)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku