hamburger-icon

Kliker.info

Lazović i Komšić pitaju američke zvaničnike : Da li je došlo do promjene u politici američke administracije prema BiH?

Lazović i Komšić pitaju američke zvaničnike : Da li je došlo do promjene u politici američke administracije prema BiH?

03 Marta
17:38 2014

IvoK7Predsjednik SDUBiH i učesnik vašingtonskih i dejtonskih mirovnih pregovora Miro Lazović i potpredsjednik SDUBiH, također učesnik ovih mirovnih pregovora Ivo Komšić uputili su otvoreno pismo pomoćnici državnog sekretara SAD za Evropu Victoriji Nuland i otpravniku poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholasu Hillu jer su, kako kažu, “u posljednje vrijeme primjetili da predstavnici američke ambasade u javnom govoru BiH definišu kao državu sastavljenu od dva entiteta i distrikta Brčko”.

– Ovakva formulacija dovodi do određenih sumnji i zahtjeva objašnjenje. Zbog toga Vas pitamo, kao učesnici na vašingtonskim i dejtonskim pregovorima, da li je došlo do promjene u politici američke administracije prema Bosni i Hercegovini, jer ovakva Vaša formulacija negira član 1. Ustava BiH, u kojem se predviđa kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine. Podsjećamo Vas da i protivnici Bosne i Hercegovine negirajući njen suverenitet, njenu viševjekovnu tradiciju i postojanje koriste istovjetnu terminologiju – navodi se u otvorenom pismu Lazovića i Komšića.

Kad je Bosna i Hercegovina u pitanju, ističu, da je neprihvatljiva upotreba riječi “sastavljena” jer sve ono što je “sastavljeno može biti vrlo lako i rastavljeno”.
Teritorije današnje Federacije BiH, teritorije današnje Republike Srpske i teritorij distrikta Brčko, podsjećaju, nisu bile zasebne teritorije niti administrativne jedinice koje konstituiraju BiH, već su u Dejtonu unešene u Bosnu i Hercegovinu kao rezultat političkih kompromisa i predstavljaju administrativne dijelove BiH kao države.
– Visoko cijeneći i poštujući dosadašnji aganžman i ulogu američke administracije u brizi i pomoći prema BiH, a zbog važnosti političkog trenutka u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi, molimo Vas da samo Vama svojstvenom preciznošću otklonite svaku vrstu bojazni kada je u pitanju Vaš odnos prema teritorijalnoj cjelovitosti BiH – stoji u otvorenom pismu predsjednika SDUBiH Mire Lazovića i potpredsjednika SDUBiH Ive Komšića. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku