hamburger-icon

Kliker.info

Lavrov u Beogradu : Zapad od Makedonije pravi Ukrajinu

Lavrov u Beogradu : Zapad od Makedonije pravi Ukrajinu

16 Maja
07:28 2015

LavrovVuk2Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je u dvodnevnoj posjeti Beogradu, optužio je zapadne zemlje da od Makedonije prave Ukrajinu, i to zbog, kako je rekao, odnosa sa Rusijom.Nakon razgovora sa šefom diplomatije Srbije, Ivicom Dačićem, Lavrov je izrazio zabrinutost zbog, kako je kazao, “jačanja velikoalbanskog nacionalizma”.

“Ne mogu da kažem sa sigurnošću, ali kada situaciju pogledate objektivno ispada da se događaji u Makedoniji razvijaju u kontekstu odbijanja makedonske vlade da se pridruži politici sankcija prema Rusiji, i u kontekstu aktivne podrške Skoplja prema planu izgradnje Turskog toka. Protiv toga su mnogi u Briselu i preko okeana. Ne možemo da izbjegnemo osjećaj da postoji neka veza. Podržali smo akcije makedonskih vlasti. Pozivamo sve političke snage na dijalog bez pokušaja antiustavnih akcija”, kazao je Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji, Dačić je izjavio da odnosi Srbije i Rusije nisu predmet nikakve trgovine sa trećim državama ili organizacijama, da su stabilni, prijateljski i bratski i da će takva saradnja biti nastavljena i dalje.

“Oni daleko prevazilaze dnevno političke teme. Između naših zemalja nema spornih pitanja. Zahvalni smo Rusiji na podršci oko Kosova”, rekao je Dačić.

Kazao je i da se često čuju ideje, uključujući i Brisel, kako je Srbija “između dve vatre” ili da “sedi na dve stolice”.

“Mi našu politiku ne možemo da krijemo. Imamo javno izrečene odluke. Srbija ima svoj politički cilj da bude članica EU, ali to ne znači da treba da prekine odnos sa prijateljskim zemljama, a tu pre svega mislim na Rusiju.”

‘Srbiju i Rusiju vezuje sudbina’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa Lavrovom rekao da je Balkan poslije nekoliko godina u kojima se „Srbija intenzivno trudila da bude oaza mira, ponovo vraćen unazad.“

“Sve su to posledice proglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i njene želje, kao i želje Albanije da se stvori jedna velika albanska država koja bi zahvatila granice okolnih država, makar četiri okolne države”, ocijenio je Nikolić.

Dodao je da su stavovi Srbije i Rusije u vanjskoj politici veoma bliski.

“Izuzetno cenimo apsolutno jasan, čvrst stav i podršku Rusije našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu, našoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.”

Predsjednik Srbije naglasio je da ova zemlja duže od 200 godina ima izvanredne odnose sa Rusijom i vezuje svoju sudbinu sa njenom sudbinom, ima svoje uspone i padove, koji prate uspone i padove Rusije.

‘Iskreno prijateljstvo’

Srbiju i Rusiju vezuje iskreno prijateljstvo, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa Lavrovom, naglasivši da kada su trgovinski odnosi u pitanju obje zemlje moraju da budu više angažovane na jačanju te saradnje.Vučić i Lavrov razgovarali su o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj razmjeni, energetskoj saradnji, isporuci gasa Srbiji i izvozu Fiat automobila na tržište Ruske Federacije.

Lavrov je zvaničnu posjetu Beogradu počeo jutros polaganjem vijenca na Groblju oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu povodom obilježavanja 70. godina pobjede nad fašizmom.Vijenac je položio i ministar  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku