hamburger-icon

Kliker.info

Lavićev apel : Registracija za popis je ljudska i patriotska dužnost

Lavićev apel : Registracija za popis je ljudska i patriotska dužnost

17 Februara
20:23 2013

Predsjednik BZK "Preporod" prof. dr. Senadin Lavić uputio je još jedan poziv Bošnjacima u dijaspori da  predstojeći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je da podsjetimo planiran u oktobru ove godine, shvate  ozbiljno i odgovorno,  te da  već sada planiraju vrijeme i obaveze kako bi mogli  posjetiti domovinu u pomenutom terminu i time ispunili svoju ljudsku i  patriotsku dužnost.

" Smatramo da će pred nama biti težak zadatak da naš narod u dijaspori pravovremno i primjereno informiramo o važnosti ovoga popisa za našu budućnost. Naročito moramo obratiti pažnju na bošnjački narod koji je protjerana iz entiteta RS koji bi mogao ostati nepopisan i zanemaren kao da ne postoji, a njegova imovina bi vremenom mogla postati plijen onih koji su ih protjerali. Čak ni Zakon o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava iz 2012. nije napravljen tako da uzima u obzir ljude koji su protjerani ili iseljeni iz Bosne i Hercegovine.  Moramo koordinirano izvesti ovaj važni posao i pokazati da smo spremni da pomognemo svojoj državi Bosni i Hercegovini ", ističe u izjavi za Kliker. info  profesor Lavić.

Pored toga Lavić je istakao i činjenicu da je nedavno osnovana fondacija "Popis 2013." , rezultat zajedničkog i jedinstvenog opredjeljenja bošnjačkih institucija  koje su, kako kaže, ozbiljno pristupile popisu stanovništva u BiH.

" Temeljne institucije Bošnjaka, prije svega, Islamska zajednica u BiH, BZK "Preporod", Vijeće Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca (VKBI), Merhamet i Bošnjački institut – Adil Zulfikarpašić ujedinile su svoje snage i utemeljile novu fondaciju koja ima zadatak da se brine oko popisa stanovništva. Ovo je nakon dugo vremena bošnjački ujedinjavajući projekat oko važnih pitanja o narodnom imenu Bošnjaka i njihovom broju u BiH. Ljudi su ohrabreni kad vide da su bošnjačke institucije jedinstvene oko temeljnih pitanja narodnog imena, jezika, religije i dezavuiranja lažnih dilema", naglašava Lavić i  poziva sve Bošnjake  u dijaspori da  bez iodlaganja posjete stranicu pomenute fondacije i pavilno se informišu o popisu stanovništva u BiH. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku