hamburger-icon

Kliker.info

Član Predsjedništva BiH Komšćć otvorio XI. mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske

Član Predsjedništva BiH Komšćć otvorio XI. mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske

16 Aprila
05:01 2009

Uz uvodni program na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, uz mostarske mažoretkinje Zrinjski i Hrvatsku glazbu Mostar, u srijedu navečer je počelo XI. mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske. – Već 11 godina obilježavamo ovu iznimnu, cijenjenu i hvale vrijednu kulturnu manifestaciju, Dani MH – Mostarsko proljeće. U vrijeme ekonomske i političke krize, ona na najbolji način govori o uvažavanju različitosti i čuvanju identiteta jednog od konstitutivnih naroda u BiH. Međunarodna dimenzija ovogodišnjeg Mostarskog proljeća potiče suradnju s našim susjedima u regiji, što nam je svima i obveza, ali i potreba na putu k punopravnom članstvu u EU.

Siguran sam da će ova manifestacija Mostarcima i građanima BiH služiti na ponos i čast, a grad Mostar vratiti lijepim vijestima u središte kulturnih zbivanja u BiH, jer je jezik umjetnosti i kulture najbolje sredstvo za izgradnju povjerenja i razumijevanja u našem društvu, unatoč ožiljcima iz nedavne prošlosti. Ovo je prilika da i ovaj put nedvosmisleno pokažemo našu naklonjenost ljepoti i umjetnosti, poštovanje prema našoj domovini, našim narodima i običajima, ali isto tako i prema svim drugim narodima i zemljama iz našeg okruženja. Moramo usmjeriti našu pažnju i nastojanje k onome što nam je zajedničko, a to je bogatstvo različitih kultura i običaja i naš jedinstveni cilj – punopravno članstvo u zajednici europskih naroda, gdje imamo svoje mjesto i ulogu.

Kultura i umjetnost su dio obveza koje moramo s ponosom donijeti i podijeliti s drugima kako bi nas bolje razumjeli. Uz najbolje želje, u osobno ime, kao pokrovitelja manifestacije, i Predsjedništva BiH, koje upućujem svima koji su doprinijeli i omogućili organiziranje ove manifestacije, proglašavam Mostarsko proljeće 2009. otvorenim – kazao je visoki pokrovitelj manifestacije član Predsjedništva BiH Željko Komšić.Otvorene su i dvije izložbe – slikara Marija Mikulića i numizmatike Povijest na dlanu, koju je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istaknuvši kako se raduje susretu u Mostaru. Gala koncert Sarajevo na Mostarskom proljeću prošao je u znaku proslavljenog opernog umjetnika Ivice Šarića koji je obilježio 35. obljetnicu djelovanja na sceni. (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku