hamburger-icon

Kliker.info

Kurdi napreduju : Islamska država pred raspadom ! (Video)

Kurdi napreduju : Islamska država pred raspadom ! (Video)

22 Decembra
01:30 2014

IRAQ-CONFLICT-KURDSIslamska država sve lošije stoji na ratištima u Iraku i Siriji a to izravno utiče na moral među džihadistima koji su, kako prenosi ugledni dnevnik The Financial Times, počeli pripremati odlazak iz redova IS-a.

Potvrđena je tako informacija da je u sirijskom gradu Raki, koji se smatra formalnim sjedištem IS-a, ubijeno čak 100 boraca koji su stigli sa svih strana svijeta da bi se borili za “slavu kalifata”. Sve se činilo dobro dok su osvajali gradove no kako se stanje na ratištu počelo okretati, prije svega formiranjem međunarodne koalicije koja je počela s napadima iz zraka na položaje IS-a koji još od kraja ljeta nije mogao osvojiti grad Kobane na granici s Turskom, tako je i interes stranaca za borbu počeo splašnjavati.

IS je prošle sedmice pretrpio izuzetno težak poraz kad su kurdske snage uspjele razbiti njihovu blokadu planine Sindžar i tako doći do nekoliko hiljada Jazida koji su tamo bili mjesecima u obruču.Naime, ta se specifična etničko-religijska grupa našla na udaru džihadista početkom kolovoza i kad je postalo jasno da će doživjeti genocid, SAD se uključio u vojne udare iz zraka.

Nakon toga su kurdske snage dobile potrebnu vojnu opremu i vojne savjetnike iz SAD-a i Velike Britanije te su odbacili IS iz blizine grada Irbila, a zatim im preoteli i branu kod Mosula.Potom su iračke snage, potpomognute iranskim, uspjele izbaciti IS iz nekoliko gradova i sela u blizini glavnoga grada Bagdada.

Trenutno traju borbe za jazidski grad Sindžar, a prema kurdskim izvorima, nije uopće upitno da će i iz njega otjerati džihadiste. U Siriji, pak, IS nikako da osvoji Kobane, a nema ni većih uspjeha oko grada Alepa.Šef iračkih Kurda Masud Barzani je u nedjelju slavio pobjedu ostvarenu posljednih dana nad Islamskom državom (IS) i posjetio planinu Sindžar, koju su džihadisti mjesecima držali pod opsadom.

“Tokom posljednjih 48 sati pešmerge su otvorili glavne ceste do planine Sindžar”, rekao je Barzani o velikoj ofanzivi koju je u srijedu pokrenulo oko 8000 kurdskih boraca.Uz podršku zračnih udara međunarodne koalicije uspjeli su razbiti višemjesečnu opsadu džihadista IS-a i tako im zadali jake udarce u toj regiji koja graniči sa Sirijom.

Barzani je rekao da se nisu nadali svim tim pobjedama i rekao da je veliki dio centra grada Sindžar također oslobođen.Predsjednik autonomne regije Kurdistan je rekao da bi pešmerge mogle sudjelovati u budućoj operaciji oslobađanja Mosula, drugog grada Iraka koji je d juna u rukama IS.

“Sudjelovat ćemo ako nas to iračka vlada traži i svakako ćemo postaviti naše uvjete”, dodao je.Ofanziva na planinu Sindžar, najveća koje su vodile kurdske snage protiv IS, oslobodila je puteve za pomoć stotinama civila.Tom ofenzivom su Kurdi zauzeli 700 kilometara kvadratnih teritorije i tako pojačali utjecaj na sjeveru zemlje. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku