hamburger-icon

Kliker.info

Kupusović : Trasa autoputa neće ugroziti Počitelj

Kupusović : Trasa autoputa neće ugroziti Počitelj

31 Marta
19:36 2008

Planirana trasa dionice autoputa na koridoru 5C u južnom dijelu, prema granici s Hrvatskom, ni na koji način ne ugrožava kulturno-historijske spomenike u Počitelju, izjavio je za "Dnevni avaz" Namik Kupusović, rukovodilac Jedinice za implementaciju projekta koridora 5C u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH. Odbacio je navode medija, prema kojima će most preko Neretve i autoput ugroziti kulturno i historijsko jezgro Počitelja.

Sačuvati cjelinu           
– Moram reći da je slika više puta objavljena u nekim medijima netačna. Nema nikakve potrebe da se pogrešnim položajem trase uznemirava javnost. Prema planerskoj dokumentaciji, trasa prolazi izvan zaštitne zone Počitelja, odnosno udaljena je 650 metara od zidina grada – kaže Kupusović.Bez obzira na to, navodi da će se u daljnjim koracima u planiranju i projektiranju autoputa na tom dijelu trase voditi računa o širem području Počitelja. – Trasa ne ugrožava Počitelj, osim što može, eventualno, utjecati na izgled krajolika, o čemu će se posebno voditi računa. Kroz naredne faze izrade dokumentacije tražit će se najbolje rješenje da se izgled ne naruši. Ambijentalna cjelina Počitelja i šire okolice mora biti sačuvana – navodi Kupusović. Istakao je kako je planirano da u oblikovanju mosta, gdje god da on bude bio sagrađen preko Neretve, učestvuju i arhitekti i pejzažni arhitekti kao dio projektantskog tima.

Saglasnost općina     
Komentirajući reakcije na mogući izbor trase dionice koja treba spojiti BiH s Hrvatskom ističe da je trasa definirana i da je dobila saglasnost lokalnih zajednica. – Planirana trasa autoputa na jugu prema Hrvatskoj dobila je pozitivna mišljenja relevantnih institucija. Na osnovu saglasnosti svih općina, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona jednoglasno je prihvatila položaj trase – kaže Kupusović. 

Izrada glavnog projekta       U toku je izrada glavnog projekta za dionicu autoputa na koridoru 5C od Mostara do spojne tačke s Hrvatskom, u mjestu Bijača, u dužini od 57 kilometara, a projektant ima rok da ga završi do polovine naredne godine. Ako do tada bude zatvorena finansijska konstrukcija, očekuje se da naredne godine počne gradnja te dionice. (Kliker.info-avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku