hamburger-icon

Kliker.info

Kumokratija : Dodikov kum i ambasador BiH u Srbiji biće povučen iz Beograda zbog malverzacija s lijekovima!

Kumokratija : Dodikov kum i ambasador BiH u Srbiji biće povučen iz Beograda zbog malverzacija s lijekovima!

22 Februara
08:57 2015

kumokratija11Ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Ranko Škrbić, koji je i kum predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, najvjerovatnije će biti povučen zbog skandala sa nabavkom lijekova i drugih malverzacija koje je navodno počinio u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra zdravlja u R.S.

Prema izvorima „Alo!“ bliskim Savezu za promjene, koji se sprema da preuzme Ministarstvo inostranih poslova BiH, povlačenje Škrbića je skoro gotova stvar, a konačnu odluku o tome treba da donese lider Partije demokratskog progresa (PDP) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Na Ivanićevom stolu, kako saznaje Alo.rs, već se nalazi prijedlog Srpske demokratske stranke (SDS) da Škrbić bude vraćen iz Beograda, a konačna odluka o tome će biti donesena u narednih nekoliko dana.

Škrbićem se bavi i Republičko tužilaštvo Srbije kome je SDS još prije godinu dana proslijedio dokumentaciju koja se tiče ugovora Fonda zdravstvenog osiguranja RS s firmom „Pharma trade“ s Maršalskih ostrva, odnosno predstavništvom te firme u Cirihu, a koji je sklopljen na štetu RFZO Srbije.

Vrijednost ovog ugovora je 10,9 miliona evra, a istragom treba da bude utvrđeno zbog čega je dug plaćen opremom koju nabavlja Republika Srpska, zašto nije sprovedena tenderska procedura i zbog čega su u toku realizacije posla mijenjani uslovi ugovora na štetu RFZO Srbije.

Osnovni ugovor je podrazumijevao da „Pharma trade“ snosi troškove carina, poreza i drugih dažbina vezanih za isporuku opreme, a aneksima teret tih obaveza je prebačen na Srbiju. Ovaj posao sklopljen je za vrijeme dok je Milorad Dodik bio predsjednik Vlade RS, a ministar zdravlja Ranko Škrbić, koji je sada ambasador BiH u Beogradu.

U javnosti u BiH prošlog ljeta pojavile su se čak i optužbe na račun Škrbića da je kao ministar zdravlja srpskog entiteta dekretom ukinuo korišćenje humanog insulina za dijabetičare i naložio da se pacijentima prepisuje insulinski analog, koji je, kako se navodi, izuzetno opasan po zdravlje ljudi. Na taj način, prema ovim optužbama, nepovratno je ugroženo zdravlje pacijenata, a pojedini od novouvedenih lijekova nisu bili čak ni do kraja klinički ispitani. Sve ove navodne malverzacije počinjene su, prema navodima opozicije, „samo u jednom cilju, a to je zgrtanje profita na skupim lekovima“.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku