hamburger-icon

Kliker.info

Krug 99 : Intelektualci podržali Komšića u zalaganju za građansku BiH

Krug 99 : Intelektualci podržali Komšića u zalaganju za građansku BiH

22 Januara
15:48 2021

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas Asocijaciju nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Asocijacije Kruga 99, Adil Kulenović, te članovi rukovodstva , prof.dr Senadin Lavić, prof.dr Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić, i prof.dr Hazim Bašić.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su moralnu i političku podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću u zalaganju za građanski koncept i građansko uređenje države Bosne i Hercegovine.

Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države, te osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevno – političkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatirajući da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintezivniji.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 istakli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima Kruga 99, temeljenim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

Sagovornici su tokom razgovora konstatirali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevno – političke svrhe, te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika baziranih na građanskom konceptu.

Konstatovana je u nužnost odbacivanja etničkog principa takozvane konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda koji građanina i pojedinca stavljaju u središte političkog subjektiviteta, te istaknuto da je to nužan proces u okviru euroatlanskih integracija i izgradnje Bosne i Hercegovine kao građanske države.

Sagovornici su ocijenili kao nužno, političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma. Posebno je istaknuta potreba u vezi sa angažiranjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom HDZ-ovom principu. S tim u vezi navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi sa dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u Bosni i Hercegovini koji su u potpunosti komplementarni sa građanskim konceptom i građanskim uređenjem države Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 24 Januara, 18:15

  KOJI LICMJERI,GOLI BALILUK

  Odgovori
 2. PRAVA ISTINA
  PRAVA ISTINA 24 Januara, 22:47

  NJEMAČKI POLITIČAR STEFAN SCHWARZ : “REPUBLIKA SRPSKA JE ENTITET GENOCIDA I NEMA PRAVO POSTOJATI!”

  Stefan Schwarz je osoba koja je, tokom rata u BiH, kao mladi političar CDU-a i zastupnik Bundestaga bio jako angažovan i zainteresovan za naše zemlju. On se večeras oglasio na svom Facebook povodom sutrašnjeg neustavnog “Dana RS-a”, rekavši kako je Bosni i Hercegovini neophodan moderni europski ustav umjesto Dejtona.

  On se večeras oglasio na svom Facebook povodom sutrašnjeg neustavnog “Dana RS-a”, rekavši kako je Bosni i Hercegovini neophodan moderni europski ustav umjesto Dejtona.

  – Pomirenje započinje tako što ćemo govoriti istinu: Republika Srpska je entitet genocida i nema pravo postojati. Dejton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom, rekao je Schwarz.

  Dodao je da ovaj neustavni dan slave Dodik, Vučić i Putin, a napomenuo je i kako je ovaj praznik neustavan po presudi Ustavnog suda BiH.

  – Taj je entitet natopljen krvlju desetinama hiljada nevinih žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi, napisao je on.

  Nastanak manjeg bh. entiteta ocijenio je kao najveću nevolju još od Hitlera i Staljina koji su počinili genocid u Europi.

  – Prije nego što je ubijeno 8.400 civila u Srebrenici već je bilo više od 90 hiljada nevinih žrtava planiranog genocida, u sklopu kojeg su sistemski protjerivani i ubijani svi koji nisu bili Srbi, kazao je Schwarz.

  Naveo je da je u istočnoj Bosni isplaniran genocid, koji je izvršen u ime narodne politike.

  – Ono što danas, kao Republika Srpska, čini 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine i znatno manje stanovništva, izgrađeno je na ubstvima, mučenjima, pljačkama, raseljavanjima i silovanjima – a međunarodna zajednica to toleriše, napisao je on.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku