hamburger-icon

Kliker.info

Kriza i sigurnost putnik : Avioni US Airwaysa lete bez dodatnog goriva

Kriza i sigurnost putnik : Avioni US Airwaysa lete bez dodatnog goriva

21 Jula
18:45 2008
Osam pilota US Airwaysa, zajedno sa svojim sindikatom, uputili su pritužbu Federalnoj administraciji za zračni promet (FAA) zato što ih kompanija tjera da lete s manje goriva od količine koju oni smatraju sigurnom. Oni tvrde da tvrtka tim prisilama potkopava njihov autoritet te da ugrožavaju sigurnost putnika.
Nesiguran let
Pilot koji je kapetan zrakoplova odlučuje koliko će goriva uliti u spremnike, a ravna se prema smjernicama FAA u kojima stoji da u spremnicima mora biti goriva dovoljno za cijeli let te za dodatnih 45 minuta leta. Piloti su kazali da je njihova kompanija organizirala jednodnevne tečajeve kojima je cilj bio naučiti pilote da štede gorivo.
Tvrde da je glavni naputak toga seminara bio da se u spremnike ulije samo onoliko goriva koliko je potrebno za deset do petnaest minuta dodatnog, neplaniranog leta. Glasnogovornik Američke udruge pilota priopćio je da je svrha tečajeva bilo zastrašivanje pilota koji ne bi slijedili te upute. No ministrica prometa Mary Peters kazala je da piloti mogu odbiti polijetanja ako prosude da u zrakoplovu nema dovoljno goriva te ako prosude bi to moglo ugroziti živote putnika i posade.
Cilj samo štednja
No logika uprave kompanije je drugačija. Njihov glasnogovornik tvrdi da su tečajevi koji su bili organizirani imali za cilj jedino podučiti pilote kako štedjeti gorivo jer troškovi za njega rastu iz dana u dan. Također tvrdi da nitko ne zastrašuje pilote niti im prijeti otkazom. Kompanija također tvrdi da previše dodatnog goriva otežava zrakoplove, koji onda za let troše puno više goriva. Uprava naglašava da su tijekom protekle godine za gorivo potrošili dvije milijarde dolare više nego prethodne godine.Samo dan prije nego što su piloti uložili svoju žalbu predsjednik uprave US Airwaysa Doug Parker kazao je da kompanija nakon vrtoglavog porasta cijene goriva mora pronaći novu strategiju. Također je kazao da je zrakoplovna industrija u jednoj od najvećih kriza u povijesti. (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku