hamburger-icon

Kliker.info

Krešimir Zubak pojašnjava : Zakon o izbornim jedinicama u skladu sa Ustavom, ne znam šta je HDZ-ov krajnji cilj

Krešimir Zubak pojašnjava : Zakon o izbornim jedinicama u skladu sa Ustavom, ne znam šta je HDZ-ov krajnji cilj

21 Jula
23:50 2018

Osnivač Hrvatske stranke BiH i aktuelni predsjednik njenog Glavnog odbora Krešimir Zubak mišljenja je da je predloženi zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH u skladu sa ustavima BiH i FBiH, te Izbornim zakonom BiH.

“Sam sadržaj zakona nismo detaljno analizirali, niti smo ulazili u to da li je nepovoljniji za Hrvate, no, sa formalnopravne strane, zakon je utemeljen na Ustavu BiH, Ustavu FBiH i Izbornim zakonom BiH. Jasno je naznačeno da entiteti utvrđuju višečlane izborne jedinice i broj mandata u tim izbornim jedinicama”, ističe Zubak u razgovoru za Vijesti.ba, te dodaje da u RS odavno postoji takvo zakonsko rješenje.

On nije upoznat sa kritikama koje je juče u Mostaru iznijela bivša zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack na račun neusvajanja zakona o izbornim jedinicama.

Za razliku od zvaničnika HDZ-a BiH koji tvrde da se njegovim usvajanjem vrši pravno nasilje nad Ustavom BiH, ustavno-pravnim poretkom i gotovo svim institucijama, Pack je istakla da se u suštini radi o demokratskom zakonu, a da ga je kao takvog potvrdila i Venecijanska komisija.

“Stav i Evropske narodne partije (EPP) je da je taj zakon sasvim uredu. Nažalost, desilo se ono čemu su se neki nadali, a čega su se pojedini i pribojavali. Žao mi je što je takav zakon odbijen, jer se u odbijanju ne može govoriti o nacionalnom interesu. Ovdje je riječ o interesu jedne stranke, znamo svi koje”, kazala je Pack.

Predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke BiH kaže da nema komentar na ponašanje HDZ-a BiH, koje je nemali broj puta konfrontirano sa stavovima međunarodne zajednice.

“Ne znam kuda vode hrvatski narod, oni to znaju. Ne znam šta smjeraju, jer mi je mnogo toga nerazumljivo. No, ne želim komentirati njihovo ponašanje, jer ne znam šta njihov krajnji cilj”, navodi Zubak.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku