hamburger-icon

Kliker.info

Kraj krvave drame u Parizu : Braća Kouachi ubijena, Islamska država preuzela odgovornost za napade ! (Video)

Kraj krvave drame u Parizu : Braća Kouachi ubijena, Islamska država preuzela odgovornost za napade ! (Video)

09 Januara
22:28 2015

krajdrame1U gotovo simultanim akcijama francuske policije završene su u petak dvije talačke krize i ubijena su trojica naoružanih otmičara te najmanje četvero talaca.

Pucnjava se prvo čula u industrijskoj zoni kraj mjesta Dammartin-en-Goelea, kad je policija upala u tiskaru u kojoj su dvojica braće osumnjičene za napad na redakciju pariškog satiričnog tjednika Charlie Hebdo držala jednoga taoca. Cherif i Said Kouachi, koji su u srijedu u pariškome napadu ubili desetero novinara i dvojicu policajaca, izašli su iz zgrade i pucali na policajce, a onda su ubijeni.

Mediji su javili da je talac kojega su držali oslobođen, neozlijeđen. Načelnik toga mjesta Michel Dutruge napisao je na internetskoj stranici grada: Napad završen. Talac oslobođen. Gotovo je! Hvala svima, bliskima i dalekima, koji ste pomogli da ovaj strašan dan dobro završi”.

Samo koju minutu nakon toga policija je napala i trgovinu košer namirnica u istočnome dijelu Pariza, u kojoj je jedan naoružani napadač držao skupinu talaca.

Otmičara, 32-godišnjega Amedyja Coulibalyja policija je tražila zbog ubojstva policajke u četvrtak u Parizu. Zajedno s njime tražili su i 26-godišnju Hayat Boumeddiene. Coulibaly je u policijskoj akciji ubijen, u trgovini je poginulo još četvero ljudi, a najmanje je jedan policajac ranjen.

Vlasti su prvo bile tvrdile da između napada na Charlie Hebdo u srijedu i ubojstva policajke dan poslije nema veze, ali francuski mediji objavili su kako su braća Kouachi poznavala Coulibalyja te kako su svi oni bili povezani s istom džihadističkom mrežom.Cherif Kouachi je 2008. osuđen na tri godine zatvora zbog veze s džihadističkom organizacijom koja je pomagala u slanju dobrovoljaca da se na strani al Kaide bore u Iraku.

Policija je braću Kouachi lovila od srijede kad su, po riječima očevidaca, uz uzvike “Alah je velik” i “Osvetili smo Proroka”, napali redakciju Charlieja Hebdoa satiričnog tjednika poznatog po ismijavanju brojnih vjerskih i institucionalnih meta, pa i proroka Muhameda.Danas je jedan predstavnik Islamske države objavio kako je ta sunitska ekstremistička skupina odgovorna za pariški napad.

“Mi smo pokrenuli francusku operaciju i preuzimamo za nju odgovornost. Sutra smo u Britaniji, Americi i drugdje” rekao je Abu Saad al-Ansari u propovijedi u iračkome gradu Mosulu koji islamisti drže.”To je poruka svim zemljama koje sudjeluju u koaliciji koja pod američkim vodstvom ubija pripadnike Islamske države”, dodao je.

Drugoga brata, Saida Kouachija policija je kao jednoga od napadača identificirala pomoću fotografija, rekao je u četvrtak francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, a njegova je osobna iskaznica pronađena u ukradenome autu kojim su napadači pobjegli.

Cazeneuve je u petak nakon završetka obiju talačkih kriza “iz dubine srca” zahvalio francuskim snagama sigurnosti koje su, rekao je, djelovale s mnogo “samokontrole, vještine i hrabrosti”. U trodnevnim je operacijama sudjelovalo oko devedeset tisuća pripadnika snaga sigurnosti. Po ministrovim riječima, nužno je “zadržati budnost” i nakon ovih akcija. “Moramo ostati izuzetno budni i ujedinjeni, a ja ću biti i dalje usredotočen na svoju zadaću, sigurnost Francuza”, rekao je u televizijskome obraćanju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sudjelovat će u nedjelju na velikom mimohodu u Parizu, a dolazak na taj veliki prosvjedni skup iz Londona je potvrdio i britanski premijer David Cameron.

Uz njih će biti i talijanski premijer Matteo Renzi koji je to najavio na Twitteru, a i španjolski predsjednik vlade Mariano Rajoy potvrdio je dolazak u Pariz. Dolazak su potvrdili i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Junker kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će se po najavama njemačkog Die Welta sastati s francuskim predsjednikom Hollandeom.

Veliki “republikanski” mimohod kojim se želi poduprijeti slobodarski duh tjednika Charlie Hebdo koji je bio žrtvom terorističkog napada u kojemu je u srijedu ubijeno više članova redakcije, predviđen je za nedjelju u Parizu na poziv gotovo svih političkih, vjerskih i sindikalnih čelnika. Predviđena su i okupljanja u svim većim francuskim gradovima. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku